Cipruson és Vietnamban is megjelent a H1N1

2009.05.31. 09:45
Cipruson is megjelent az új influenza vírusa, közölte szombaton a szigetország egészségügyi minisztere. Vasárnap Vietnamban is feljegyezték az első ilyen megbetegedést, Chilében pedig közölték: huszonhat új megbetegedést észleltek, ezzel 250-re emelkedett az ottani fertőzöttek száma.

Kimutatták az új influenza kórokozóját egy 39 éves nő szervezetében Cipruson. A beteg nemrég tért vissza a földközi-tengeri szigetországba az Egyesült Államokból. Londoni átszállással utazott haza New Yorkból; mindkét járat utasait igyekeznek ellenőrizni, hogy megfertőződhettek-e.

A nőt külföldi állampolgár, de ciprusi férjével a szigetországban él. A limasszoli kórházba szállították, jó állapotban van.

Első ízben erősítettek meg vasárnap új influenzás megbetegedést Vietnamban. A vietnami fertőzött egy 23 éves diák, akiről szintén az Egyesült Államokból való hazaérkezése után bizonyosodott be, hogy vírushordozó. Az ország déli részén, Ho Si Minh-város egyik kórházában kezelik, állapota nem súlyos.

Chile: 250

Közben a chilei egészségügyi minisztérium közölte: 26-tal gyarapodott, és elérte a 250-et a megerősített újinfluenzás esetek száma a dél-amerikai országban. Ezzel Chile az új típusú A/H1N1 vírustól leginkább sújtott ország a szubkontinensen. A betegek többségének enyhe tüneteik vannak, de kettőnek közülük súlyos az állapota. Az első megbetegedést két hete fedezték föl Chilében, ahol most kezdődik a tél.

flu

Törökországban újabb két betegnél állapították meg a H1N1 vírus fertőzését. Mindkettejüket pénteken szállították kórházba magas lázzal és izomfájdalmakkal, miután szintén az Egyesült Államokból tértek haza. Törökországban eddig összesen négy új influenzás megbetegedést észleltek.

WHO: 99 halott

A WHO adatai szerint eddig valamivel több mint 15 ezer ember kapta el a betegséget szerte a világon, a halálos áldozatok száma egy híján száz.

A Dominikai Köztársaság tiltakozott Oroszországnál amiatt, hogy Moszkva azt tanácsolta az oroszoknak, kerüljék el a karibi országot az új típusú influenza miatt. Oroszországban eddig három megerősített újinfluenzás esetet jegyeztek föl; az egyik fertőzöttnél azután jelentkeztek a tünetek, hogy hazaérkezett dominikai nászútjáról.

Moszkva korábban hasonló figyelmeztetést adott ki az Egyesült Államokba, Kanadába, Mexikóba, illetve a Spanyolországba készülőknek.