Mégsincs országszerte narancs riasztás

2009.06.06. 17:00 Módosítva: 2009.06.07. 00:11
A légkör nem hozott ki magából annyi rosszat, amennyire felkészült a közvélemény az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján: ma 7-8 fokkal emelkedett a hőmérséklet. Persze zivatar még vasárnap is lehet.


Az előrejelzéssel ellentétben mégsincs országszerte ma narancs riasztás, ami országszerte viharos széllökést, zivatart jelentett volna, tájékoztatta az Indexet Reisz András. Csak az ország észak-keleti részén jelentettek viharos, óránkénti 60 kilométert meghaladó széllökést, esőt. A Pest megyei, illetve a dunántúli részen csak sárga riasztás van érvényben: ez a vihar előtti állapotot jelzi.

"A hőmérsékleten melegedést tapasztaltunk: Budapesten 27-28 fok közöttit mértünk, ez jelentősen magas a tegnapihoz képest, és a mai rekord 30,3 fok (Hajóson mérték). De ez sem a napsütésnek, hanem a déli szélnek köszönhető, ami viszont a melegfrontra érzékenyeket viselte meg" - árnyalta a képet a meteorológus, hogy hogy lett az előrejelzett pocsék hétvégéből pár órás délutáni napsütés.

"Két órája süt a nap, csillagászati idő szerint 14,5 felet süthetne, vagyis az meteorológiailag nem jó idő. Délelőtt borult volt az ég: borult, párás, fülledt idő. Most kisütött két órája, de egyre több a felhő, estig lesz zápor, zivatar. Napos időszak mellett gyakrabban felhős az ég."

Megvolt a rossz időjárásra az esély: Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön volt jégeső is. Ennyi a hevesebb esemény eddig. Az esti órákban azért számítanak még záporra az éjszaka első felében, hajnalban már jobb lesz az idő.

Holnap Dunántúlon, aztán kelet felé terjedve Pest megyében is lehet esőre számítani. Az ország keleti részében is lesz napsütés, de felhő is. Vasárnapi előrejelzés is változhat, reggel tudnak egy újabb modelt végigfuttatni. Ami biztos, hogy az igazán jó idő hétfőre, keddre várható.