Éles rakétát fogott az amerikai halász

2009.06.10. 12:17
Rodney Solomon nem tudta, hogy a rozsdás rakéta bármikor felrobbanhat, egy hétig cipelte a hajójában.

Csak a szerencséjének köszönheti az életét Rodney Solomon. Az amerikai halász egy éles levegő-levegő (azaz repülőről repülő ellen bevethető) rakétát fogott ki Florida partjainál. Mivel nem gondolta, hogy a rozsdás szerkezet veszélyes lehet, szuvenírként megőrizte, és még egy hétig úgy halászott, hogy a rakéta a hajóján volt.

"Jegeltem, hogy ne melegedjen túl" - mesélte a BBC-nek. Amikor hazatért, jelentette a helyi tűzoltóságon, hogy kifogott egy Tomahawk rakétát. A tűzoltók megvizsgálták, megállapították, hogy a rakéta nem levegő-föld típusú Tomahawk, hanem levegő-levegő típusú Sidewinder, és éles.

"Rémisztő volt" - nyilatkozta a BBC-nek a pillanatról Solomon. "Bármelyik pillanatban felrobbanhatott volna".

A tűzoltók azonnal kiürítették a hajó környékét. "Nagyon aggódtunk, főleg, miután a légierő megerősítette, hogy a rakéta éles" - mesélte a tűzoltóparancsnok, Derryl O'Neal. Végül sikerült biztonságosan hatástalanítani a rakétát.

A partszakasz, ahol Solomon halászott, közel van a légierő egyik tesztterületéhez. "Előfordul errefelé az ilyesmi, 15-16 éve találtunk már egy rakétát. Azért elég ritka, nem kell aggódnunk amiatt, hogy hamarosan újra rakétára bukkanunk" - mondta a tűzoltóparancsnok.

A helyi halászokat most tájékoztatták, hogy ha rakétát találnak, azt ne hozzák be a kikötőbe, hanem értesítsék a hatóságokat a megtalálás helyéről.

Solomon már túltette magát a megrázkódtatáson. "Halászok vagyun, semmitől sem félünk" - mondta, bár a kaland "kicsit rémisztő volt". "Azt mondják, hö, haver, nagy kockázatot vállaltál, hogy behoztad a rakétát. Tíz napig volt a hajódban és bármikor felrobbanhatott volna" - mesélte a BBC-nek.