Rendőrökkel együtt borítottak fel egy járőrautót

2009.06.18. 13:57 Módosítva: 2009.06.18. 14:01
Egy kárpátaljai falu lakói rettenetes dühükben, hogy a közlekedési rendőrök egyre nagyobb kenőpénzt követelnek, felborítottak egy járőrautót. Az autóborogatás után állítólag a rendőrök és a kommandósok kérdezés nélkül verték meg és állították elő a falubéli férfiakat - állítják helyi lakosok.

A Huszt környéki Drahiv (Kövesliget) községben a közlekedési rendőrök megállítottak egy cseh rendszámú autót, amelynek helyi illetőségű, Csehországban vendégmunkásként dolgozó vezetőjétől 500 dollár kenőpénzt követeltek, mert lejárt a személygépkocsi törvényben meghatározott, tíznapos ukrajnai tartózkodási engedélye. A község lakóinak többsége külföldön dolgozik, szabadságra rendszerint ottani rendszámú autókkal érkezik haza, és hajlandó kenőpénzt fizetni azért, hogy szemet hunyjanak afölött, hogy járművük tartózkodási engedélye lejárt.

A közlekedési rendőrök és a falu lakói közötti összetűzés - a beszámolók szerint - azért alakult ki, mert a sarcot eddig rendszeresen fizető kövesligetieket felháborította, hogy a közlekedésrendészek egyre nagyobb összegű kenőpénzeket követelnek tőlük.

A helyiek azzal vádolják a hatóságokat, hogy az autóborogatás után ellepték a falut a rendőrök és a kommandósok, és házról házra járva válogatás és kérdezés nélkül verték meg és állították elő a férfiakat. Közülük 30-at őrizetbe is vettek, és Husztra szállítottak. A többségüket közigazgatási bírság kirovása után szabadon engedték, de hét személyt továbbra is fogva tartanak. Feleségeik a huszti rendőrkapitányság épülete előtt tüntetnek, hogy engedjék el őket.

Az illetékes rendőri vezetők mindent tagadnak: se kenőpénzről, se rendőri erőszakról nem tudnak, szerintük a rendőrök jogszerűen jártak el, csak a részegeket bilincselték meg. A járőrautó felborításában részt vett elkövetőket még nem sikerült kézre keríteni. Az ügyészség hatóság elleni erőszak címén indított bűnügyi eljárást, amelynek büntetési tétele öt év szabadságvesztés is lehet.