H1N1: egy nap alatt hét halott Argentínában

2009.06.24. 07:32
Egyetlen nap alatt drasztikusan megemelkedett az új influenzában elhunytak száma a dél-amerikai országban, ahová most köszöntött be a tél. Mexikóban hárommal emelkedett az új influenzás halálesetek száma, Kanadában négy ember életét oltotta ki az A(H1N1) vírus.

Argentínában kedden heten haltak meg az új típusú influenzában, és ezzel tizenhétre szökött a dél-amerikai országban a gyilkos kór halálos áldozatainak a száma. Az egészségügyi minisztérium arról is beszámolt, hogy a megfertőződtek száma is emelkedett 1213-ről 1294-re.

A vírus miatt elhunytak Buenos Airesben, illetve a főváros környékén éltek. Eddig a dél-amerikai országok közül Argentínában okozta a legtöbb ember halálát az A(H1N1) vírus.

Argentínában, akárcsak a szomszédos Chilében, az egészségügy hatóságok szerint a következő hetekben várható a vírus burjánzásának a tetőzése. A Föld déli féltekéjén ugyanis most állt be a tél. Argentína és Chile egyes déli vidékein ez az évszak különösen hideg és csapadékos, ami kedvez a vírus terjedésének.

Halottak Mexikóban és Kanadában is

Mexikóban hárommal emelkedett az új influenzás halálesetek száma. A mexikói egészségügyi hatóságok keddi közlése szerint azóta, hogy a tavasszal a világon először a közép-amerikai országban ütötte fel fejét az új vírus, 116-an haltak meg a kórban. A korábban közzétett legutóbbi összesítés 113 halálesetről számolt be.

Kanadában újabb négy ember életét oltotta ki az A(H1N1) vírus. Ketten a fővárosban, Ottawában és ugyancsak ketten Québec tartományban haltak meg - közölték kedden az egészségügyi szervek. Az észak-amerikai országban ezzel húszra emelkedett a halálos áldozatok száma. A legtöbben - tizenegyen - Québecben hunytak el. Kanada egész területén megjelent a vírus, egyetlen tartományt sem kímélt meg a kór.

Indonéziában is felbukkant

Indonéziában is megjelent az új típusú influenza. A délkelet-ázsiai szigetország egészségügyi minisztere szerdán közölte: két megerősített esetet észleltek. A fővárosban, Jakartában egy indonéz pilóta, Bali szigetén pedig egy külföldi nő szervezetében mutatták ki az új típusú H1N1 vírust.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arra figyelmeztetett, fel kell készülni arra, hogy elhúzódik a járvány elleni küzdelem. Szerte a világon több mint 50 ezer fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 237 a hivatalos adatok szerint.