Felhőszakadás után özönvíz Vas és Zala megyében

2009.06.27. 09:47 Módosítva: 2009.06.27. 11:39
A pénteki özönvízszerű esőzés következtében az alacsonyabban fekvő részeken szinte minden ház udvarára betört a víz, több tucat épületet pedig teljesen elöntött a Vas megyei Rönökön. Nyolcvan embernek kellet elhagynia az otthonát.

Utcákat, házakat öntött el a pénteki felhőszakadás miatt megduzzadt patakokból kiáramló víz a Vas megyei Rönökön és Vasszentmihályon, közölte a Vas megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese szombaton. Éjszakára Rönökön tizenegy, Vasszentmihályon pedig hat embernek az önkormányzat biztosított menedéket.

Rönökön az alacsonyabban fekvő részeken szinte minden ház udvarára betört a víz, negyven-ötven épületet pedig teljesen elöntött. A házakban méteres víz állt, nyolcvan embernek kellet elhagynia az otthonát, közülük többeket úgy kellett kimenekíteni, mondta el Hegyi László polgármester.

Éjszakára tizenegy embert a művelődési házban helyeztek el, a többiek rokonoknál, ismerősöknél találtak menedéket. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász takarót, élelmiszert vitt a faluba.

A felhőszakadás miatt a Rönököt keresztező Kőhidi- és Rönöki-patak péntek délután öntött ki a medréből. A mentésben a falu lakói, önkéntesek, tűzoltók, katasztrófa- és árvízvédelmi szakemberek vettek részt. A szomszédos településekről - Csörötnekről, Magyarlakról - homokzsákokat szállítottak a faluba. A szivattyúk éjjel két óráig folyamatosan működtek.

A károk felmérése még folyamatban van, de Hegyi László szerint a 450 lelkes település önerőből nem tudja a károkat helyrehozni, ezért valószínűleg a vis major keretből igényelnek támogatást. A katasztrófavédelem ügyeletese elmondta: a víz folyamatosan apad, a települések nincsenek elzárva a külvilágtól.

Húsz települést árasztott el a víz Zalában

Még mindig dolgoznak a tűzoltók Zala megyében az áradások és az ítéletidő okozta károk elhárításán. Magyarszerdahelyen, Borsfán és Letenyén van még dolguk a péntek délutáni, illetve esti felhőszakadás után, de péntek óta összesen 19 településen csaknem 50 helyre riasztották őket.

Pénteken délután Zala megye több településén volt özönvízszerű esőzés. Néhány helyen jég is esett, de ezúttal nem okozott károkat. A felhőszakadás miatt viszont sáros lavina öntötte el az érintett települések utcáit, lakóházait. Magyarszerdahelyen az esőzés és a környező dombokról lezúduló víztömeg miatt kiöntött a falu egyébként csendesen csordogáló patakja, az utcákon néhol 30-40 centiméter magasan állt a víz. Körülbelül 50 házat elöntött. A településen az éjszaka sokat javult a helyzet, de néhány épületnél jelenleg is szivattyúznak a tűzoltók.

Lentiben villám csapott egy kéménybe, a bontást szombaton fejezte be a tűzoltóság. A péntek esti felhőszakadás Lovásziban, Csömödéren, Bázakerettyén, Lispeszentadorjánon, Bánokszentgyörgyön, Muraszemenyén, Zalakaroson, Zalamerenyén, Nagykanizsán, Gelseszigeten, Zalaszentbalázson, Oltárcon, Zalaegerszegen, Garaboncon és Liszóban is károkat okozott. A tűzoltókat kidőlt fákhoz, elárasztott épületekhez és utakhoz riasztották.