Kisiklott és felrobbant egy tehervonat Olaszországban

2009.06.30. 07:07 Módosítva: 2009.06.30. 19:15
Legalább tizenhárom ember életét vesztette, ötven pedig égési sérüléseket szenvedett hétfőn éjjel az észak-olaszországi Viareggio városban, ahol kisiklott egy tehervonat, majd két, cseppfolyós földgázzal feltöltött tartálykocsija kigyulladt és felrobbant. A sínek megrongálódása vagy a vonat fékrendszerének hibája okozhatta a balesetet

A 15 tartálykocsiból álló szerelvény La Spezia kikötőjéből Pisába tartott. A baleset éjfél előtt tíz perccel történt Viareggio pályaudvarának közelében. Egyes jelentések szerint a vonat beérkezett, mások szerint éppen elhagyta az állomást, amikor egyelőre ismeretlen okok miatt bekövetkezett a katasztrófa.


vonatbaleset nagyobb térképen való megjelenítése

Az első jelentések szerint két tartálykocsi siklott ki, majd gyulladt ki. Robbanásuk hatalmas tüzet és rombolást okozott a város közepén. Két épület összeomlott, a környéken minden ablak kitört, és a lángok átterjedtek a pályaudvarral szomszédos utca házaira. További robbanásoktól tartva a környező házak lakóit evakuálták.

A tűzoltók beszámolója szerint a robbanás olyan volt, mintha egy bombát dobtak volna a város közepére, amely 300 méteres sugarú körben pusztított. A város polgármestere apokaliptikus látványról számolt be.

Az áldozatok közül többen az összeomlott házak alatt lelték halálukat, de meghalt egy arra haladó kismotoros is. A sérültek közül harminc ember állapota nagyon súlyos. A két mozdonyvezető könnyebben sérült meg, őket már ki is hallgatták a kórházban. Elmondásuk szerint mindössze egy ütést éreztek.

Raffaele Gargiulo rendőrségi szóvivő közölte, hogy a sínek megrongálódása vagy a vonat fékrendszerének hibája okozhatta a balesetet. A városi tűzoltóparancsnok elmondta, hogy a tüzet megfékezték, de még mindig fennáll a veszélye, hogy a többi tartálykocsi is felrobban.

Szigorítanák az ellenőrzéseket

Az európai uniós tagországokban a vasúti biztonsági ellenőrzések szigorítására szólított kedden Antonio Tajani közlekedési biztos, levonva az első tanulságot a Viareggio olasz városban történt katasztrófából.

Tajani emlékeztetett arra, hogy az uniós országokban folyik a vasúti közlekedés privatizációja. Úgy vélte, ezzel párhuzamosan a biztonsági ellenőrzéseket is fokozni kell, mert míg korábban ezt állami felügyeleti rendszerek intézték, most ez bonyolultabb feladat lett. Felvetette, hogy a vasúti kocsikat is a futott kilométer után kellene ellenőrizni, nem pedig meghatározott időközönként, ahogy azt jelenleg teszik.