Buldózerrel számolták fel a menekülttábort

Buldózerrel tarolta le a görög rendőrség a Patrasz kikötő közelében található afgán menekülttábort vasárnap reggel. Korábban 1500 menekült élt rossz higiéniás körülmények között a táborban, a lakók közötti összetűzések aggasztották a város lakóit. Az ENSZ a menekültek helyzetének rendezését követeli.

A görög rendőrség vasárnap reggel rajtaütött egy sátortáboron Patraszban, ahol több száz illegális bevándorló élt, közölte a helyi rendőrség. A főképp afgán menekültek által lakott táborban tartott rajtaütésben több mint száz rendőr vett részt, a buldózeres akció során a rozoga bódék és sátrak többsége megsemmisült.

A tábort az elmúlt néhány év alatt főként fából, alumíniumból és kartondobozókból építették fel lakói, és állt benne egy kezdetleges mecset és egy orvosi sátor is. "Olyan volt, mint egy apró afgán falu, amelyet 12 év alatt építettek fel" - mondta az AFP-nek Krisztosz Papaioannou, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi segélyszervezet tagja, aki egészségügyi ellátást biztosított a tábor lakóinak.

000T TRPar2664720

A rendőrségi rajtaütés során a tábor jórészt üres volt, mivel a lakókat valaki előre figyelmeztette. A rendőrök ennek ellenére száz embert - köztük harminc kiskorút - állítottak elő az akció alatt. A menedékkérelmük elbírálására váró felnőtteket egy patraszi szállodába szállították, míg a gyerekeket egy speciális intézetbe vitték az északra fekvő Konitsa városában. A táborban talált többi felnőttet őrizetbe vették.

Megszaporodtak az összetűzések

A rendőrség feltevése szerint a kikötő közelében lévő táborban télen még 1500 ember élt, ivóvíz és alapvető higiéniás ellátás nélkül. Krisztosz Papaioannou szerint az elmúlt fél évben közülük sokakat előállítottak, így mára nagyjából kétszáz főre csökkent a bódéváros lakóinak száma.

Patrasz városának lakói régóta szorgalmazták a tábor felszámolását a helyi önkormányzatnál és az olasz kormányszerveknél egyaránt. A táborban lakó afganisztáni és szomáliai bevándorlók között ugyanis gyakran voltak összetűzések, ezek olykor a tábor falain kívülre is átterjedtek.

000T TRPar2664789

A városban kialakult helyzetet szükségállapotként jellemezte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és számos más emberjogi szervezet, amelyek újabb menekültközpontok építését és a menedékkérelmek elbírálási folyamatának gyorsítását kérték az athéni kormánytól. Prokopisz Pavlopulosz belügyminiszter előbbire már ígéretet is tett vasárnap.