Emberéletet követelt a vihar

2009.07.18. 12:09 Módosítva: 2009.07.18. 16:59
Megérkezett Magyarországra egy zivatarvonal, Zala megyénél lépett be, és átvonult az egész ország fölött. A Balatonból és a Velencei-tóból kiterelték a fürdőzőket. Kidőlt fák miatt több vonat vesztegelt az országban. A vihar elérte Budapestet is, majd kelet felé haladt tovább. A zivatarokat több felé jégeső, felhőszakadás, viharos széllökés kísérte, Fonyódon 104 kilométer/órás széllökést mértek, több megyében piros riasztást adtak ki. A vihar miatt rövid időre még a ferihegyi repülőteret is lezárták. Budapesten egy férfi meghalt.

Zala megyénél lépett be az országba egy zivatarvonal, ami végigvonult az országon, tájékoztatott Fodor Zoltán veszélyjelző meteorológus szombaton. Az Országos Meteorológia Szolgálat szombat délelőtt a Dunántúlon narancssárga a riasztást adott ki. A zivatarvonalat heves felhőszakadás kísérte, több helyen rövid idő alatt nagy mennyiségű, akár 30 milliméter feletti csapadék esett.

Kiterelték a fürdőzőket a Balatonból

A vízimentők és a vízirendészek több mint 20 hajóval terelték ki a Balatonból a fürdőzőket, horgászokat és hajókat, mondta Tar Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálat Egyesületének szóvivője. Fél egy körül érte el a Balatont a viharzóna, amelynek egyik gócpontja a keszthelyi öböl volt.

Másodfokú viharjelzés volt érvényben az egész Balatonon. A vízben ilyenkor tilos fürdőzőknek tartózkodni, és a viharban ez azoknak a vitorlásoknak sem ajánlott, amelyek egyébként a másodfokú viharjelzésnél még megtehetnék. A horgászokat is igyekeztek kiterelni a vízről.

Sóstó (fotó: surf.hu)
Sóstó (fotó: surf.hu)

A vízimentők valamennyi hajójukkal vízre szálltak fél 11 körül, hogy a vizirendészettel közösen kiürítsék a tavat. Előbbieknek 6, utóbbiaknak 15-16 hajójuk látja el ezt a feladatot. Tar délelőtt hangsúlyozta, hogy a meteorológiai előrejelzés szerint a keszthelyi öbölbe 100-120 kilométer/órás sebességgel érkezik meg a vihar. Kora délután ehhez képest Fonyódon 104 kilométer/órás széllökést, Balatonfüreden pedig 90 kilométer/órás széllökést mért a meteorológiai szolgálat, egyes településekről pedig jégesőt, és mintegy három centiméter átmérőjű jégdarabokat jelentettek.

Kidőlt fák miatt vesztegeltek a vonatok

Kora délután kilenc vonat vesztegelt a Balaton déli partján a vihar miatt, közölte Peiper Károly, a MÁV sajtóügyeletese. A Balatonszárszó-Szántód-Köröshegy között a viharos időjárás miatt leszakadt 12 óra 20 perckor a felsővezeték, mert rádőlt egy nagy fa, és így két oszlop is megsérült.

Másfél-két órát vett igénybe a pálya felszabadítása, utána dízelmozdonyokkal vontatták a veszteglő a szerelvényeket.

Baranyában szintén egy kidőlt fa miatt vesztegeltek vonatok. A MÁV-Start közleménye szerint Godisa és Komló állomások között délután fél 3-kor dőlt egy fa a sínekre, a tűzoltóság megkezdte eltávolítását. A Sásdról 14 óra 16 perckor a Komlóra induló, 38614-es személyszállító vonat a fa miatt a nyílt vágányon vesztegel, és várhatóan 120 perc késéssel érkezik meg Komlóra.

A vihar átvonult az egész országon

A front és a hozzá kötődő zivatarok végigvonultak az országon, szinte nem volt olyan terület, amelyet nem érintettek. A zivatarok a délutáni órákra elérték a Duna vonalát, a kora esti órákban pedig már a Tiszántúli térséget.

Délután félháromkor a Dunántúl mellett a közép-magyarországi régióban is narancssárga riasztást adott ki az Országos Meteorológia Szolgálat, Veszprém, Fejér és a Komárom-Esztergom megyék területére pedig pirosra emelték a riasztást. Békés megyében szintén piros riasztás volt érvényben. 

Elérte a Velencei-tavat is

Erős széllel érkezett az ország nyugati részén végigsöprő vihar a Velencei-tóhoz, a gárdonyi vízirendőrök még a szakadó eső előtt 21 fürdőzőt és vízibiciklist segítettek a partra. A strandok zsúfoltak voltak.

A vízirendőrök már a közeledő vihar előtt fél órával megkezdték a fürdőzők és a vízen tartózkodók partra terelését. Különösen a vízibiciklisekre figyeltek, a lomha járművekkel ugyanis hosszabb ideig tart a partra érni.

Budapesten is végigsöpört a vihar

Délután 4 óra körül Budapestet is elérte a vihar, közölte Tóth Tamás veszélyjelző meteorológus. Dunaújvárosnál 106 kilométer/órás széllökést mérték.

Teljesen lezárták szombat délután a vihar miatt a ferihegyi repülőteret. Körülbelül másfél óráig nem fogadtak és nem indítottak gépeket, az utasok a terminálokon várakoztak. A zárat délután fél hat körül oldották fel, a zár a Malév bukaresti járatát is érintette, amely végül a bécsi repülőtéren szállt le.

Helyenként áramkimaradásokat okozott a vihar Budapesten szombaton délután. A XIII. kerület újlipótvárosi részén például egészen az Árpád hídig nincs áram. Boross Norbert, az ELMŰ Nyrt. szóvivője elmondta, hogy a villámcsapásoktól és a szél miatt a vezetékekre dőlt fáktól hosszabb-rövidebb ideig előfordulnak áramkimaradások. Ez a BKV-t is érinti: több villamos, autóbusz, trolibusz és HÉV-vonalon is előfordultak kimaradások. Egyebek mellett a 14-es és 61-es villamos, a ráckevei HÉV, valamint a 75-ös és 79-es trolibusz nem közlekedett teljes hosszában.

Keleten folytatta a tombolást

A zivatar Pest megye és Bács-Kiskun-megye vonalában halad keletre - tájékoztatott szombat délután Fodor Zoltán veszélyjelző meteorológus. Pestszentlőrincen 109 kilométer/órás erejű szelet is regisztrált az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Duna-Tisza-közén lévő egyes állomásokon pedig 110 kilométer/órás szélrohamokat mértek. A zivatarrendszer Pest megye és Bács-Kiskun-megye vonalában haladt tovább keletre. A zivatarok hevesebb része fél-egy órát tartott egy-egy régióban, mögötte a Dunántúlon előfordultak még záporesők, zivatarok, a front mögötti észak-nyugatira forduló szelet 60-80 kilométer/órás széllökések kísérték.

Észak-Magyarországra és az Észak-Alföldre is a legmagasabb szintű, vörös riasztást adta ki az OMSZ szombat délután fél hatkor. Szombat estére már csak itt volt vörös riasztás, az OMSZ a Dél-Alföldön narancssárgára, vagyis a második legmagasabb fokozatra mérsékelte a készültség szintjét. Az ország középső és nyugati területein a legalacsonyabb riasztási fokozat volt ekkor érvényes.

Egy halott, károk a tetőkben, kocsikban

A vihar halálos áldozatot is követelt: egy járókelő életét vesztette szombaton áramütés következtében Budapesten. A balesetet egy vihar miatt leszakadt áramvezeték okozta a XVIII. kerületi Eke utcában: egy fiatal férfit áramütés ért, ebbe halt bele - mondta el az Országos Mentőszolgálat ügyeletes főorvosa.

A vihar alig másfél-kétórás időszaka alatt 180 riasztás, kárbejelentés futott be a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletére - mondta Alföldi Ferenc ügyeletes. A zivatar elsősorban Ajka és Veszprém térségében tombolt, mindkét városban, illetve Szentgál községben több fa dőlt ki az utakra vagy zuhant rá autókra, és számos épület tetejét bontotta meg a rendkívüli erejű szél.

Ajka térségében szilva nagyságú jég esett és okozott jelentős károkat személykocsikban. A tűzoltóknak sok vízbetöréshez, lakások mentéséhez is vonulniuk kellett Ajkán és Veszprémben. A két városban több helyütt szünetelt az áramszolgáltatás is.

Délután hat óráig összesen 489 bejelentést kaptak a tűzoltók a vihar utáni kárenyhítéssel kapcsolatban az ország 12 megyéjéből és a fővárosból - mondta el Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A legtöbb dolguk Budapesten, illetve Veszprém és Pest megyében akadt. Még szombat este 11 órakor is folyamatosan érkeztek a bejelentések a viharkárokról. A késő esti órákra a fővárosi bejelentések száma meghaladta a 200-at. Elsősorban a viharos szél okozott problémát: fák dőltek ki, faágak törtek le és csaknem 70 épület megrongálódott.

Vasárnap hűvösebb lesz

Vasárnap reggelig nyugat felől felszakadozik a felhőzet, északkelet kivételével megszűnik a csapadék. Északon, keleten többször, másutt időnként növekszik meg a gomolyfelhőzet, főként északon és keleten fordulhat elő zápor, néhol zivatar. Az északnyugati, nyugati szél többfelé megerősödik, a Dunántúlon és a középső országrészben, valamint zivatarok környezetében viharossá fokozódik, helyenként erős vihar várható.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12, 17 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 22, 26 fok között valószínű.

Az európai időjárási vészjelző rendszerben a sárga szín potenciálisan veszélyes jelenségeket, a narancssárga és a piros fokozat pedig veszélyt jelez. Narancssárga riasztás esetén kisebb területeket, a piros fokozatnál az adott régió nagy részét érintő heves zivatartevékenység várható.

Elhalasztottak egy koncertet a vihar miatt

A viharos időjárás miatt egy nappal elhalasztották a Nemzeti Filharmonikusok szombat estére meghirdetett martonvásári Beethoven-hangversenyét, közölte a szimfonikus zenekar főigazgatója szombaton.

Kovács Géza azt is elmondta, hogy a koncertre 2500 jegyet adtak el, és már csak ezért sem merik kockáztatni, hogy ennyire bizonytalan körülmények között lépjenek fel. A koncertet a viharzóna elvonulása után, vasárnap este tartják meg ugyanazon a helyszínen és időpontban, ahová és amikorra szombaton tervezték.