Meghalt négy tűzoltó Spanyolországban

2009.07.22. 13:47
Négy tűzoltó meghalt egy Spanyolországban kitört erdőtűzben. Állítólag a hirtelen feltámadt szél fordította ellenük a lángokat.

Négy tűzoltó meghalt, miközben erdőtüzeket próbáltak megfékezni Spanyolország északkeleti részében. További két társuk súlyos égési sérüléseket szenvedett, mikor a szélirány változása miatt a lángok felülkerekedtek a tűzoltókon, írja a BBC.

A helyi tűzoltóság a katalóniai Els Ports nemzeti parkban keletkező tüzekhez érkezett a negyven fokos hőségben.

Az erdőtüzek nemcsak az északi régióban, de az ország központi területén, Madrid környékén is pusztítanak. A spanyol fővárostól nem messze lévő Collado Medianóból kb. kétezer embert menekítettek ki kedden, mikor a tűz a város melletti hegyoldalakra is átterjedt. A tűzoltók végül vízhordó repülőgépek segítségével megfékezték a lángokat, így a lakosok már este visszatérhettek otthonaikba.

„Felkészült, rátermett, hivatásos tűzoltók voltak – mondta Jose Montilla, a helyi katalán kormányzat vezetője a négy elhunyt tűzoltóról. – Az időjárási viszonyok változása miatt vesztették életüket.”

2005 óta nem volt ennyi áldozatot követelő eset. Akkor tizenegy tűzoltó halt meg egy fenyőerdőtűzben Guadalajara városa mellett. 2005 és 2006 nyarán több tízezer hektárnyi erdőben volt tűz Spanyolországban.