Messze vagyunk a 40 foktól

2009.07.23. 07:04 Módosítva: 2009.07.23. 14:08
Szinte biztos, hogy nem dől meg az abszolút melegrekord, de a napi csúcshőmérsékletet még elérhetjük. A Balaton déli partján óvatosan strandoljunk.

Délután 13 óráig nem született hőmérsékleti rekord, de megvan az esélye, hogy később megdől a mai napra szóló, 38,2 fokos rekord. Egyelőre azonban a legmagasabb érték 34,6 fok, és Baján mérték. Az elmúlt órákban egyébként az egész országban 30 és 35 fok közötti hőmérsékletek voltak - mondta Gál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa.

Az Országos Mentőszolgálat úgy tájékoztatott, hogy az elmúlt napokhoz hasonlóan csütörtökön is az átlagnál 30 százalékkal több riasztást kaptak. Budapesten ez átlag napi 350-400 riasztást jelent, de az elmúlt napokhoz hasonlóan estére is azt várják, hogy a szám 500 fölé emelkedik.

Gyilkos szél fúj a Balatonnál

Életveszélyes helyzeteket okozó, rendkívül veszélyes időjárás várható a Balatonnál, a szokatlan irányú és erősségű déli széllel együtt járó, látszólag ragyogó időjárás miatt - figyelmeztetett Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője.

A Balatonnál amúgy is ritka déli szél ma 50-70 kilométer/órás sebességűre erősödik az előrejelzések szerint, amit "gyilkos szélnek" is neveznek. A bajt az szokta okozni, amikor a parttól eltávolodó, a fák és házak takarásából kikerülő fürdőzőkre, csónakázókra hirtelen csap le az erős déli szél, egyre beljebb sodorva őket.

A kánikula miatt az egész országra kiadták a másodfokú (narancs) riasztást. Nagyon erős, 7,8-es lesz az UV-B sugárzás, ez azt jelenti, hogy a napon akár 17 perc alatt is leéghetünk.

Magyarországon az elmúlt 132 évben mért legmagasabb hőmérséklet 41,9 fok volt, 2007. július 20-án jegyezték fel Kiskunhalason.

Ne adjunk pénzt a vízért!

Budapesten két napig még biztosan érvényben marad a másodfokú hőségriasztás. A város több forgalmas kereszteződésében vizet osztanak. A Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság munkatársai önkéntesek segítségével a Moszkva téren, a Szentlélek térnél, a Móricz Zsigmond körtéren, az Örs vezér téren, illetve a Váci út és a Róbert Károly körút kereszteződésében adnak frissítőt. Naponta 20 ezer félliteres palackozott vizet osztanak szét.

A Fővárosi Vízművek ismét üzemelteti mobil vízcsomagoló egységét a Deák téren reggel 8 és délután 18 óra között. Itt külön kutyaitató is van.

A BKV négy helyszínen oszt zacskós vizet: a Moszkva téren, az Oktogonnál, a Blaha Lujza téren és a Boráros téren.

Több járókelő arra hívta fel a figyelmet, hogy Budapest több pontján megjelentek a csalók, és pénzt kérnek az egyébként ingyenes ásványvízért.

A hőség elől bárki bemenekülhet valamelyik hűtött közintézménybe, a listát itt találja meg>>>