Változékonyabb időjárás várható a héten

2009.08.02. 21:36 Módosítva: 2009.08.02. 21:58
Meleg időszakot követi egy változékonyabb zivatarokkal tarkított, szelesebb hét.

Zivatar, illetve viharos széllökés valószínűsíthető az éjszakai órákban az észak-nyugati határnál, éjjel 17-22 fokra enyhül országszerte a forróság. Hétfőn sok napsütés mellett 32-33 fokos csúcshőmérsékletre számíthatunk Budapesten. Alföld délkeleti régióiban 36 fok várható, északnyugaton 28-29 fokra mérséklődik a hőmérséklet, Reisz András, az Országos Meteorlógiai Szolgálat munkatársának jelentése szerint.

Keddre azonban egy front éri el az országot, így heves záporok-zivatarok várhatóak, egy-egy zivatart viharos széllökés, jégeső is kísérhet. A délkeleti országrészen kedden 32 fokos napi csúcshőmérséklet, északon 18-23 fok közötti lesz. Szerdán szintén számítani kell zápora, zivatarra, a hőmérséklet 28 fok lesz délkeleten, nyugaton 25 fok alatt. Csütörtökön kevesebb lesz a gomolyfelhő, valamennyire emelkedik a hőmérséklet.

A Dunántúl középső részén és a Balatonnál a jövő héten többször is megzavarhatják a strandolást a zivatarok. Hétfőtől számítani lehet esőre, záporra, zivatarra, szerdán hűvösebb időre is: a maximum hőmérséklet 23 fok körül alakul. Csütörtökön kezdődik a javulás.

Az ország nagyrészén a naposabb időkben erős UV-B sugárzás várható, így aki teheti, napközben 11 és 15 óra között továbbra se tartózkodjon sokat a napon. Orvosmeteorológiai szempontból melegfronti jellegű hatás mellett hidegfronti hatás is jelentkezik.