Évek óta bűnözött két vanyarci gyerek

2009.09.03. 11:43
Egy 15 éves helybeli fiú és 13 éves öccse követte el az utóbbi napok sorozatlopásait a Nógrád megyei Vanyarcon, a gyanúsítottak 11, illetve 9 éves koruk óta több mint egymillió forintnyi kárt okoztak lopásokkal.

Hétfő este betörtek a vanyarci sportpálya öltözőjébe, labdákat, sportfelszereléseket loptak el, illetve leszerelték a vízcsapokat, 200 ezer forintos kárt okozva, mondta Medve Judit, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.

A nyomozás során kiderült, hogy egy 15 éves helybeli fiú és 13 éves öccse követte el a betörést, és ugyanők törtek be két lakóház melléképületébe is. Ezekből egy körülbelül 100 ezer forint értékű ipari elektromos hosszabbítót, valamint háti permetezőt és más eszközöket vittek el további 80 ezer forint értékben.

A házkutatás során megtalált tárgyak igazolták, hogy a bűncselekményeket a két fiatal követte el. Társuk egy szintén vanyarci, 32 éves férfi volt. A fiúk a 180 ezer forint értékű tárgyakért 1500 forintot kaptak, amit kólára és chipsre költöttek.

A tizenéves testvérpár ellen 2005-től már három büntetőeljárást indított a pásztói rendőrség, ám ezeket a gyermekkor miatt meg kellett szüntetni velük szemben.

2005-ben egy munkagép ablakait törték be, a kár meghaladta a 100 ezer forintot, majd felgyújtottak egy szénakazlat, a tűz átterjedt a közeli melléképületekre is, több mint félmillió forint kár keletkezett.

2007-ben a helyi óvodába törtek be, itt a rongálással 40 ezer forint kárt okoztak, és 20 ezer forint értékben loptak el játékokat.

A 15 éves fiú ellen jelenleg büntetőeljárás van folyamatban egy februári betöréses lopás miatt. Akkor, két büntetett előéletű felnőttel a presszó raktárhelyiségéből loptak el 200 ezer forint értékű édességet, dohányárut és szeszesitalt. A két fiú 11, illetve 9 éves koruk óta több mint egymillió forintnyi kárt okoztak a lopásokkal.