Erős szelet hozott a hidegfront

2009.09.05. 08:21
Észak-Magyarország kivételével az egész országban erős szél, széllökések várhatóak, az Országos Meteorológiai Szolgálat sárga riasztást adott ki. Most Budapesten, Kecskeméten és a Velencei-tó környékén a legerősebb a szél. A déli országrészben viharos zivatarok várhatóak. Vasárnap felhős, hétfőtől napos, de hűvös idő várható.

Erős lehűlést és az ország középső régiójában erős szelet hozott az országon péntek délutántól átvonuló hidegfront. Az idokep.hu széltérképe alapján a Komárom-Budapest-Kecskemét tengelyen támadt fel leginkább a szél, a fővárosban, Kecskeméten és a Velencei-tó környékén 50 kilométeres sebességet is meghaladja a szél. A Balaton környékén erős széllökésekre figyelmeztetnek.

vihar -1

A frontátvonulás alatt is a szél okozta a legtöbb gondot, a tűzoltókat országszerte 295 alkalommal riszatották az éjjel, többnyire kidőlt fák, megbontott tetők miatt. A legnagyobb kár Balatonalmádiban keletkezett, ahol leégett egy nyaraló. Személyi sérülés sehol sem történt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Észak-Magyarország (Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyék) kivételével az egész országra 1. fokozatú, sárga riasztást adott ki a viharos szél miatt, a széllökések tájékoztatásuk szerint meghaladhatják a 60 km/h-t. Az ország nyugati, délnyugati és déli megyéiben zivatarok is előfordulhatnak, azaz a viharos erejű szél intenzív csapadékkal, jégesővel párosulhat.

A Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön felhőszakadások is lehetnek.

A Balatonon és a Velencei-tavon kettes viharjelzést adtak ki.

A front az előrejelzések szerint szombaton átvonul az ország felett, vasárnap nyugodt, de erősen felhős, hűvös idő, maximum 22 fokos csúcshőmérséklet várható, országszerte előfordulhatnak záporok. Hétfőn többnyire már napos, derült idő várható, de a hőmérséklet csúcsértéke csupán 24 fok lehet. A hét hátralevő részére hasonló időt jósolnak a meteorológusok.