Lopásra kényszerítettek rabszolgákat

2009.09.30. 13:31 Módosítva: 2009.09.30. 15:37
Hónapokig tartott fogva és kényszerített lopásra hat embert egy pápai banda. Egy lebontásra ítélt házban, embertelen körülmények tartották áldozataikat, akiket gyakran meg is vertek.

Négy férfit és két nőt tartottak fogva egy pápai házban, és lopások elkövetésére kényszerítették őket, mondta Töreki Sándor alezredes, pápai rendőrkapitány.

Arra kényszerítették őket, hogy az ország nyugati megyéiben üzletekből dohányárut, kozmetikumot, ruhát lopjanak, de Borsosgyőrnél egy éjszaka alatt leszereltettek velük egy többmázsás transzformátort is. Ausztriában pedig leggyakrabban fémtárgyakat, főleg vörösrezet lopattak velük. A lopott holmit a kényszertolvajoknak azonnal át kellett adniuk a velük tartó "felügyelőknek".

Testi, lelki terror

A 46 éves B. P. és élettársa, a 44 éves L. A., valamint a nekik besegítő rokonok megdöbbentő körülmények között tartották fogva a szabadságuktól megfosztott embereket; testi, lelki terrort alkalmaztak a részben hozzátartozók nélküli emberekkel szemben.

Verésekkel, éheztetéssel és az alapvető higiénés feltételek megvonásával "valamennyiük érdekérvényesítő képességét" felőrölték, elmélyítve bennük a szökés reménytelenségének érzését. Télen is fűtetlen helyiségben laktak, csak lavórban, hideg vízben mosakodhattak.

A rabként tartott két nő - amikor nem kellett lopniuk - mosott, főzött, takarított a fogva tartóikra, az ételekhez szükséges alapanyagokat azonban úgy kellett a pápai boltokban összelopniuk. Ők azonban csak ételmaradékot kaptak, de nem egyszer napokig is éheztek. Az egyik férfi például 135 kilóról 75-re fogyott le másfél év alatt.

Megpróbáltak megszökni

Egy idős férfinak másfél évtizeden át szedték el a nyugdíját, még a feltétlenül szükséges gyógyszerére sem kapott pénzt. A rabszolgasorsú emberek közül az egyik egyszer kiugrott az autóból, bemenekült az erdőbe, ott napokig gombákon, bogyókon élt, mert a falujába nem mert haza menni. Egy nő is szökést kísérelt meg, ám emiatt csúnya verést kapott.

A bűnszervezet irányítói a tolvajlások helyszíneivel kapcsolatosan még kockázatelemzéseket is végeztek, majd tervet készítettek, ezután felügyelet mellett vetették be a kényszerített tolvajokat. A bűncselekmények elkövetéséhez a gépkocsit és az eszközöket a pápai pár biztosította, a lopott holmit is nekik kellett leadni.

A 2008 vége óta tartó tolvajlásokkal több 10 millió forintnyi kárt okoztak. A pápai nyomozók idén nyáron derítették fel, hogy a sorozatos bolti lopásokat elkövetők személyi szabadságuktól megfosztott emberek. A tolvajlásra kényszerített emberek az őrizetbe vételüket felszabadulásként élték meg. Mind a hat embert szabadlábra került, némelyiküket karitatív szervezetek helyezték el.

A "rabszolgatartók" közül öten előzetes letartóztatásban vannak, kettő ellen elfogatási parancsot adtak ki.

A rendőrség bűnszövetségben, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal és jelentős értékre elkövetett lopás, illetőleg aljas indokból, a sértett sanyargatásával, jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett személyi szabadság megsértése miatt folytatja a nyomozást.