Zuhog a hó a Bükkben és a Mátrában

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bánkúton éjszaka körülbelül három milliméternyi hó esett, szerda délelőtt pedig tovább folytatódott a havazás. Bánkút a Bükk hegység központjában helyezkedik el, az ország egyik legmagasabb pontja, a Bálvány csúcs 956 méter magas. A hely a magyar téli tömegsport egyik fellegvára. A pályát a hétvégén a síklub tagjai megtisztítják a gallyaktól, nagyobb kövektől, hogy mire nagyobb hómennyiség érkezik és elindul a síszezon, a pálya minősége megfelelő legyen - mondta el Varga József, a Bánkút Síklub elnöke a Független Hírügynökségnek szerdán.

havazas

A Bükkben máshol is fehér lepel fogadta az ébredőket, például Bükkszentkereszten.

Mátrászentistvánon hasonló a helyzet: éjszaka már esett egy kevés hó, szerda délelőtt viszont zuhogni kezdett. A havazás kora délután kezdődött újra, és mivel a hőmérséklet nulla fok alatt van, helyenként megmarad a hó. Az előrejelzések szerint itt még jópár centiméternyi várható - mondta el Erbeszkorn Tamás, a Mátraszentistváni Sípark sajtószóvivője a Független Hírügynökségnek.

Máshol már komoly fennakadásokat okoz a hó

Hóesés miatt szerdára virradóra mintegy 40 ezer háztartás maradt áram nélkül Lengyelországban, főként az északi és keleti vidékeken. A Tátrában is leesett az első hó, és Varsóban szerda reggel óta intenzíven havazik - jelentette a Gazeta Wyborcza című lengyel napilap szerdai kiadásában.

Litvániában a hóvihar miatt legalább 10 ezer fogyasztó maradt áram nélkül. A fennakadásokat az okozta, hogy az orkánerejű széllökések letépték a vezetékeket. Litvániában is leesett az első hó szerdára virradóra.

Hótakaró fedi az észak-szlovákiai hegyeket is, a Magas Tátrában számos út járhatatlan. Meteorológiai előrejelzések szerint a hideg, havas, esős időjárás egészen vasárnapig eltart.