Börtönből vezényelték a riói drogháborút

2009.10.25. 13:39
A brazil hatóságok tíz korábban elfogott drogbáró átszállításával próbálják kezelni a Rio de Janeiróban kirobbant erőszakot, mert szerintük ők irányították a támadásokat egy riói börtönből. Egy hét alatt negyvenen vesztették életüket a drogháborúban.

A brazil rendőrség vasárnap átszállított tíz korábban elfogott drogbárót egy Rio de Janeiro-i börtönből Mato Grosso do Sulba, egy szigorú biztonsági előírásokkal rendelkező másik börtönbe, írja a BBC.

Előző szombaton tört ki erőszak a város egyik nyomornegyedében, és egy hét alatt negyvenen vesztették életüket a drogdílerek és a rendőrök összecsapásaiban. Először két rivális band csapott össze egy területért, majd a rendőrök is bekapcsolódtak a tűzharcba. A bandák lelőttek egy rendőrségi helikoptert is, ezért a hatóságok több ezer rendőrt vezényeltek a nyomornegyedekbe.

000T TRMvd1064033

Pénteken újabb tűzpárbaj volt a Rióban a drogdílerek és a rendőrség között, és egyelőre még nem ért véget az erőszak a 2016-os olimpiát rendező városban.

A hatóságok szerint a támadásokat már korábban elfogott drogbárók irányították a börtönből, ezért átszállításukkal próbálják kezelni a kialakult helyzetet. A tíz férfit az új börtönben szigorúan elkülönítik.

A BBC szerint Brazíliában a bandák vezetői mobiltelefon segítségével gyakran a börtönben is megőrzik hatalmukat.

Szombaton a híres Copacabana strandon demonstrációt tartottak az erőszak megszüntetéséért. A magukat holttesteknek feltüntető tiltakozók feketébe öltöztek, fehér maszkot viseltek és bevásárlókocsikba ültek. Így találták meg az egyik gyilkosság áldozatát a héten.