Öngyilkossági tippeket ad a holland honlap

2009.11.12. 14:52
Hollandiában egy eutanáziapárti szervezet öngyilkossági tanácsokat osztogató honlap borzolja a kedélyeket.

Humánus öngyilkosságokhoz ad konkrét tanácsokat, ajánl gyógyszereket a Holland Egyesület a Szabad Halálért (NVVE) által csütörtökön elindított honlap. Céljuk, hogy az életüket befejezni akarók "ne a vonat elé vessék vagy felakasszák magukat, esetleg más kegyetlen módszerekkel vessenek véget életüknek", hanem csendben, gyógyszerek segítségével tegyék meg mindezt.

"Mindenkinek joga van a méltó halálhoz" - mondta Petra de Jong, az NVVE igazgatónője a de Volkskrant. Szerinte az öngyilkosság kegyetlen módjai nem csak az azt végrehajtó embereknek szörnyűek, hanem hozzátartozóiknak is. A hatóságok most azt vizsgálják, hogy a honlap megsérti-e az aktív eutanáziára vonatkozó holland törvényi szabályozást, ami 2002 óta bizonyos körülmények között megengedő álláspontot képvisel.

Az NVVE weboldalán semmilyen olyan instrukció nem szerepel, amely előmozdítana egy hirtelen elhatározásból elkövetett öngyilkosságot. Rámutat például, hogy az ajánlott gyógyszerek legtöbbje csak receptre váltható ki. A szervezet ezenkívül kiemeli azt is, hogy a honlaphoz csak tagjaik férhetnek hozzá, a tagság feltétele pedig a 16. életév betöltése.

Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága nemrég szólította fel Hollandiát, hogy vizsgálja felül az eutanáziát szabályozó jogszabályait.