A karácsonyt előzetesben tölti Gál György

2009.11.26. 12:32 Módosítva: 2009.11.26. 12:32
A bíróság szerint továbbra is tartani lehet attól, hogy az erzsébetvárosi ingatlanpanama SZDSZ-es gyanúsítottja megszökik, vagy megpróbálja befolyásolni a gyanúsítottakat.

Meghosszabbította csütörtökön a Fővárosi Bíróság két hónappal Gál György, az erzsébetvárosi képviselőtestület gazdasági bizottsági elnökének előzetes letartóztatását. Gál György a kerületben tavaly kirobbant ingatlanpanama egyik gyanúsítottja Hunvald György polgármester mellett.

A bíróság indoklása szerint azért van szükség az előzetesre, mert fennáll a szökés vagy elrejtőzés, esetleg a bűnismétlés veszélye, hunvaldilletve az, hogy a gyanúsított befolyásolni próbálná a tanúkat. A végzés nem jogerős, mert a gyanúsított és védője is fellebbezett - mondta el Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.

Az ügy lényege, hogy egy hamis értékbecslést készítő ingatlanbecslő segítségével áron alul adtak el önkormányzati ingatlanokat egy vállalkozónak. A vállalkozó később off-shore cégek közbeiktatásával, jóval magasabb áron értékesítette tovább az épületeket. Az önkormányzatnak okozott kár körülbelül egymilliárd forint lehet. Az ügyben körülbelül 16 önkormányzati lakóház eladásáról van szó. Az ingatlanpanama miatt előzetes letartóztatásban van Hunvald György, a kerület polgármestere, Gál György, a kerületi képviselőtestület gazdasági bizottságának és Kardos Péter, a pénzügyi bizottság elnöke, valamint az értékbecslő is, de rajtuk kívül még több gyanúsítottja is van az ügynek.