Robbanóanyagot dugtak a szlovák biztonságiak a bőröndökbe

2010.01.06. 09:54 Módosítva: 2010.01.06. 19:34
Robbanóanyagot csempészett a szlovák repülőtéri biztonsági szolgálat nyolc utas poggyászába, így akarták ellenőrizni, hogy az átvilágítás kiszűri-e a gyanús anyagokat és tárgyakat. Egy utas átcsúszott az ellenőrzésen, így ő 90 gramm plasztik robbanóanyaggal a bőröndjében tért haza dublini otthonába.

Elnézést kért a szlovák belügyminiszter, amiért egy utas a hétvégén robbanóanyagot vitt fel a poggyászában egy Pozsonyból Dublinba tartó repülőgépre a szlovák repülőtéri biztonsági szervek tudtával. Robert Kalinák sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az ügyről csak háromnapos késéssel tájékoztatták az ír hatóságokat. Egyúttal az eset alapos kivizsgálását ígérte és együttműködést ajánlott az ír rendőrségnek a részletek tisztázásához.

A szlovák biztonságiak összesen nyolc utas feladott poggyászába csempésztek robbanóanyagot és bombaalkatrészeket, így akarták ellenőrizni, hogy a repülőtéri biztonsági átvilágítás kiszűri-e a szóban forgó anyagokat és tárgyakat. A gyanútlan utasok közül hét fenn is akadt az átvilágításon, ám a nyolcadik, egy 49 éves szlovák villanyszerelő átcsúszott az ellenőrzésen. Nemcsak a repülőgépre jutott fel a 90 gramm plasztik robbanóanyaggal a táskájában, hanem gyanútlanul haza is vitte azt dublini lakásába. A férfinak mindaddig fogalma sem volt a helyzetről, amíg a szlovák hatóságok három nappal később nem értesítették ír kollégáikat, és az ír rendőrség kedd reggel meg nem jelent a lakásánál. A rendőrök lezárták a környéket, kiürítették a szomszédos épületeket és alaposan átkutatták a villanyszerelő otthonát, ahol megtalálták a plasztik robbanóanyagot.

Dermot Ahern ír igazságügyi miniszter közölte: aggasztónak tartja, hogy az ír rendőrséget a szlovákok csak három nappal később értesítették az ügyről. Az ír biztonsági szervek őrült ötletnek nevezték, hogy a szlovákok az utasok tudtán és akaratán kívül a poggyászaikba rejtettek bombaalkatrészeket. A dublini repülőtéren is szokták tesztelni az átvilágító berendezések hatékonyságát, de soha nem gyanútlan utasok bevonásával - közölte a repülőtéri hatóság.

Az ír hadsereg egyik robbantási szakértője elmondta, az utasok a repülőgépen mindvégig biztonságban voltak, mert a plasztik robbanóanyag stabil volt és nem volt összekötve más bombaalkatrészekkel.

Az ír hatóságok szerint az is elfogadhatatlan, hogy a pilóta a felszállás mellett döntött, bár megmondták neki, hogy robbanóanyag van a gépen.

Chris Yates repülési szakértő szerint azért is veszélyes volt az eset, mert a csomag másik targoncára is kerülhetett volna a repülőtéren, elkeveredhetett volna. Így a robbanóanyag egy másik gépen repült volna ismeretlen helyre, és meg kellett volna találni.

Ráadásul ártatlan utasokat nem kevernének bele soha ilyen ügyekbe, mondta a szakértő. Ehelyett magukat utasnak kiadó titkos ügynökök tesztelnék a rendszereket. Yates szerint a szlovák kísérlet miatt ki kell rúgni a felelősöket.