nono

Klórgáz miatt kiürítettek egy óbudai iskolát

2010.01.21. 11:29 Módosítva: 2010.01.21. 13:22
Kiszabadult klórgáz miatt ki kellett üríteni egy óbudai iskolát. Huszonhárom gyereket és nyolc felnőttet kellett kórházba vinni.

Tüdővizenyőt okoz

A klórgáz sárgászöld színű, mérgező gáz. Kis mennyiségben csak irritáló hatású, köhögtet, csípi a szemet, nagy koncentrációban tüdővizenyőt, szélsőséges esetben halált okozhat.

Klórgáz miatt rövid időre ki kellett üríteni csütörtökön délelőtt az óbudai Szent-Györgyi Albert Általános Iskolát, mondta az Index kérdésére Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.

A bejelentés negyed 11 körül érkezett a tűzoltókhoz, akik nagy erőkkel vonultak a helyszínre. Az épületet átszellőztették, fél 12 körül mindenki visszamehetett.


Nézze aSzent-Györgyi Albert Általános Iskola térképét nagyobban

A mentők 16 autóval érkeztek a helyszínre. Az eddigi információk szerint 23 gyereket és 8 felnőttet kellett kórházba szállítani. Nyolc gyerek állapota súlyos. A 4-7 éves gyerekeket a Heim Pál Kórházba, a felnőtteket a Péterfy Sándor utcai kórházba vitték. Életveszélyes állapotban nincs senki, még a helyszínen, illetve a kórházba szállítás közben mindenki kapott oxigént - közölték az Országos Mentőszolgálat kommunikációs osztályán.

Senki sem volt életveszélyben

A kórházba került nyolc felnőtt közül hatan jól vannak, ketten kicsit rosszabbul, de ők sem voltak életveszélyes állapotban. Egyikük nagyon közel volt a klórgáz keletkezésének helyéhez, másikuk pedig tüdőbeteg, tudtuk meg a Péterfy Kórház toxikológiai osztályától. 24 órás megfigyelést javasolnak, de pénteken az összes beteg elhagyhatja a kórházat.

A Heim Pál Kórházban egyelőre annyit közöltek, hogy a beérkezett gyerekek többsége kielégítő állapotban van.

Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szóvivője tudósítónknak elmondta, az uszodában ötvenöten voltak, többségük gyermek.

Az iskolával egybeépített uszodát csak egy ajtó választja el az intézménytől, onnan szivárgott át szúrós szag, ami nem volt különösen erős, de azonnal kiürítették az épületet, mondta Földesi Józsefné, az intézmény alsó tagozatának igazgatóhelyettese. Értesítették a mentőket, a katasztrófavédelmet és a polgári védelmet is.

Nem vették észre, hogy klór van benne

Az uszodát egy másik iskola és egy óvoda tanulói is használják, egyelőre nem tudni, hogy közülük is kapott-e valaki mérgezést.

A mérgező gáz akkor került a levegőbe, amikor az uszodában sósavat akartak átfejteni egyik edényből a másikba, azonban nem vették észre, hogy abban klór volt. A ballonok valószínűleg nem voltak megfelelően felcímkézve.

A két anyag keveredése után került a nagy mennyiségű mérgező gáz a levegőbe. A tűzoltók megakadályozták a gáz terjedését, az uszodába még nem mehettek vissza.

Bús Balázs, Óbuda polgármestere utasította az iskola vezetését, hogy a személyi felelősség egyértelmű megállapítása után azonnal indítson fegyelmi eljárást, közölte az önkormányzat sajtóreferense.