Családja élve temetett el egy török lányt

2010.02.04. 21:49
Élve temettek el egy lányt Törökországban, akinek azért kellett meghalnia, mert fiúkkal barátkozott. Családja szerint tisztára kellett mosni nevüket.

Saját családja temetett el élve egy 16 éves török lányt, amiért állítólag foltot ejtett tisztességükön azzal, hogy fiúkkal barátkozott. A meggyilkolt lány apja és nagyapja az élve eltemetéssel akarta tisztára mosni a család nevét. A két férfit őrizetbe vették, azonban nem tettek vallomást.

A tinédzserre ülő helyzetben, egy két méter mély sírban találtak rá még decemberben, számolt be a többségében kurdok által lakott, Délkelet-Anatóliában fekvő Malatya város egyik patológusa. Az utólagos vizsgálatok során a lány tüdejében és gyomrában földet találtak, ami bizonyítja, hogy élve temették el. Az áldozat kezét megkötözték és tudatánál volt a bűncselekmény elkövetésekor, mondta az orvosszakértő.

Törökországban mind a kormány, mind pedig társadalmi szervezetek azért küzdöttek az elmúlt években, hogy visszaszorítsák az úgynevezett becsületgyilkosságokat. Ennek ellenére egy, az Európa Tanács parlamenti közgyűlése elé terjesztett jelentés szerint az országban hozzávetőleg hetente egy ember esik áldozatul ilyen bűncselekménynek.

A felmérések szerint a becsületgyilkosság a kurdok lakta övezetekben a legelterjedtebb, pedig az ilyen bűncselekmény már életfogytiglani börtönnel büntethető az Európai Unióban tagságra törekvő Törökországban.