Homoszexuális erőszakkal vádolják a maláj ellenzéki vezetőt

2010.02.04. 14:33
A maláj ellenzéki vezető már másodszor áll szodómia vádjával bíróság előtt. Tíz évvel ezelőtt elítélték, de a döntést később érvénytelenítették. Most akár húsz évet is kaphat.

Malájzia fővárosában szerdán kezdődött az ellenzéki vezető, Anwar Ibrahim pere. Volt asszisztense azzal vádolja, hogy 2008 nyarán megerőszakolta őt. Mivel az asszisztens férfi, és Malajziában a homoszexualitás bűncselekmény, akár 20 éves börtönbüntetést is kaphat.

Anwar 1998-ig az ország miniszterelnök-helyettese volt. Akkor hagyta ott a kormányt, amikor hasonló vádak miatt börtönbüntetésre ítélték. Hat év után felülbírálták az ítéletet, és kiszabadult, majd az ellenzék vezére lett. A 2008-as választások óta ő a Malajziát 52 éve kormányzó Nemzeti Front legerősebb ellenfele.

Anwar Ibrahim tagadja a vádakat, és állítja, a kormány koholmánya az egész ügy. A politikus be akarja idéztetni Malajzia miniszterelnökét és annak családját, mivel állítása szerint bizonyítékai vannak arra, hogy a volt asszisztens és az ország első embere találkoztak közvetlenül a feljelentés előtt.

300 Anwar-párti tüntető várta a tárgyalás megkezdését, és emberi jogi szervezetek is tiltakoznak a maláj igazságszolgáltatás eljárása ellen.

„A maláj hatóságok régi, jól bevált trükköket használnak, hogy elmozdítsák az ellenzék vezérét a politika világából” - mondta az Amnesty international régióigazgatója.

A tárgyalás körülményei gyanúsak. A védelem hiába próbált betekintést nyerni a térfigyelő kamerák felvételeibe, vagy a DNS-vizsgálat eredményébe. A bíróság szerdai döntése alapján a per zárt ajtók mögött folytatódik.