Elítélték a magyar lánykereskedőket Londonban

2010.03.24. 13:48 Módosítva: 2010.03.24. 15:36
Nyolc év börtönre ítélték két magyar fiatalt Nagy-Britanniában leánykereskedelem miatt. A huszonéves páros fiatal magyar nőket kényszerítettek, hogy szexrabszolgaként dolgozzanak Észak-Londonban - számolt be róla a Press Association hírügynökség.

A 24 éves Budai Józsefet és a 20 éves Novák Andreát csempészet és prostitúció miatt ítélték el egy angliai bíróságon. Az ügyben döntő Simon Pratt bíró azt mondta az esetről: "ez állt a lehető legközelebb az emberi rabszolgasághoz".

A tárgyalás alatt a páros elmondta, hogyan csalt el több fiatal magyar lányt az Egyesült Királyságba azzal az ígérettel, hogy jó pénzt hozó munkát szereznek nekik.

Néhányan a nők közül tudták, hogy elvárják tőlük az "erotikus munkában" való részvételt is, de azt az ígéretet kapták, hogy ezért hetente ezer fontot (nagyjából 300 ezer forintot) kapnak. Másoknak azonban fogalmuk sem volt róla, hogy a szexiparban kell dolgozniuk.

Angliába érve a nőket egy Glenmore Road-i lakásban szállásolták el, ahol este kilenctől hajnali kettőig kellett kiszolgáliuk az ügyfeleket. A páros 140 fontot (41 ezer forintot) kért óránként a lányok szolgáltatásaiért, de a pénz nagyját maguknak tartották meg. Áldozataiknak csak annyi zsebpénzt adtak, amiből élelmet vehettek maguknak.

A lányok közül sokaknak megtiltották, hogy elhagyják a lakást, miközben legalább egyiküket fizikailag, mentálisan és verbálisan is bántalmaztak.

Az egyik, magát Juliannának nevező, 19 éves áldozat vallomása szerint úgy került kapcsolatba a párossal, hogy válaszolt Nováknak Betty álnéven, az interneten elhelyezett hirdetésére, melyben pénzkeresési lehetőséget ígért. A lány ebből a pénzből akarta kifizetni tanulmányait, és egy motorbiciklit is szeretett volna venni.

2009 áprilisában repült át a szigetországba, ahol Luton repterén találkozott Novákkal. A lakásban, ahova vitték, egy másik lánnyal, a 27 éves Natáliával élt és dolgozott együtt. A lányok adatait egy weblapon reklámozták, és éjszakánként nyolc ügyféllel kerültek kapcsolatba.

Azalatt a két hét alatt, amíg Julianna a bandának dolgozott, összesen 1500 fontot keresett, de ebből csupán háromszázat kapott meg. Mikor a fiatal lány el akart menni, Novák azt mondta neki, addig nem mehet sehova, míg utazását és egyéb költségeit vissza nem fizeti nekik. A két lány végül Julianna egy bristoli barátjának segítségével szökött meg autóval.

Amint megszabadultak rabtartóiktól, azonnal értesítették a londoni magyar nagykövetséget. Május 12-én letartóztatták a lányokat futtató párost. A bíróság több különböző bűntettben találta bűnősnek az elkövetőket, és fejenként nyolc év börtönre ítélte őket.