Robbanások egy üzemanyagtartályban Csepelen

2010.03.25. 14:32 Módosítva: 2010.03.25. 17:17
A Mol egy csepeli üzemanyagtartályában hegesztést végeztek, mikor csütörtök délután robbanás történt, majd tűz ütött ki. A hegesztést végző munkás életét nem tudták megmenteni. A tüzet eloltották, az utómunkálatok még tartanak.

Tűz ütött ki a Mol egyik nagyméretű, ötezer köbméteres üzemanyagtartályában csütörtök délután Csepelen, a Petróleum utcában.

Több robbanás is volt, egy ember a tartályban rekedt. Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szóvivője közölte, minimális az esélye annak, hogy a munkást élve kihozzák, aki hegesztett a tartályban. Életét végül nem sikerült megmenteni. A tűzoltók sokáig még az áldozat közelébe se tudtak jutni, mert életveszélyes volt a szerkezet.

Végül órákkal a robbanás után kiemelték a holttestet. A tűzoltók a tartályon a robbanás következtében keletkezett résen jutottak be. A tűz miatt a felismerhetetlenségig összeégett holttestet a tartály falától nem messze találták meg.

A MOL  üzemanyag-tároló telepe Csepelen (Fotó: H. Szabó Sándor)
A MOL üzemanyag-tároló telepe Csepelen (Fotó: H. Szabó Sándor)

A tüzet négyes, kiemelt fokozatúnak minősítették, a tűzoltók az oltáshoz több vízágyút is bevetettek.  A vizsgálatok lezárultáig nem lehet megmondani a robbanás okát, és hogy a baleset emberi mulasztás következménye-e.

Tartálytisztítási és karbantartási munkálatok közben történt a robbanás, épp a tartályban lévő anyagmaradékokat távolították el, olvasható a Mol csütörtök délutáni közleményében. A munkálatokat egy alvállalkozó kivitelező cége, annak munkatársai végezték - a tisztításkor a szükséges védőfelszereléseket használták, a tartályban dolgozó munkatárs levegőellátását a szabályok szerint oxigénpalackkal biztosították, valamint a megfelelő létszámú külső szakmai felügyelet is biztosított volt.


View Larger Map

Úgy tudjuk, a tartályban eredetileg benzint tároltak. A tüzet már eloltották, jelenleg az utómunkálatokat végzik. Egy közelben lévő irodaépületet a füst miatt ki kellett üríteni.

A helyszínen lévő tudósítónk négy-öt tűzoltóautót és két mentőt látott. A tartályon kívülről nem látszanak robbanás nyomai.

Néhány környékbeli elmondta, nagyon megijedtek a hatalmas robbanástól, szerintük a házaikban is károk keletkeztek, de néhány kisebb repedésen kívül semmit sem lehetett látni.

Ön is látta?