Kenderültetvényt találtak a rendőrök Bocskaikertben

2010.04.06. 13:34 Módosítva: 2010.04.06. 13:34
Jelentős mennyiségű, összesen 142 tő vadkendert találtak a rendőrök a Hajdú-Bihar megyei Bocskaikertben egy hétvégi házban. A rendőrség keddi közlése szerint még a szakértőket is meglepte az a szakszerűség, amellyel szinte laboratóriumi körülmények között folyt a termesztés.

Tóth Ferenc, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője debreceni sajtótájékoztatóján elmondta: a kívülről romosnak tűnő hétvégi házban több millió forint értékű berendezésekkel teremtettek profi körülményeket a növénytermesztéshez. A vadkender fejlődésének minden fázisát ott végezték, a fejlett technikai berendezéseknek köszönhetően az év minden szakában lehetett szüretelni a kendert.

A rendőrség március elején szerzett információkat az ültetvényről, majd április elején tartott házkutatást. Az épület pincéjében a kisebb palántákat, a földszinten a fejlődő növényeket, a padláson pedig a szüretelésre váró kendert tárolták. A kis ház jelenlegi villanyszámla-hátraléka mintegy ötmillió forint, ami jelzi az ott folyó munka nagyságát - szólt a részletekről az alezredes.

A belülről egy trópusi növényházra hasonlító épületben precízen szabályozták a páratartalmat, a hőmérsékletet és a fényt. Ezek mellett szakszerűen elrendezett polcrendszer, hőszigetelés, több ventillátor, időzítős  áramkapcsoló és elosztó-tábla, valamint kiterjedt szellőztetőrendszer teremtett szinte laboratóriumi körülményeket - magyarázta Tóth Ferenc. Hozzáfűzte: a csomagolást, a szállítást és a ház őrzését is kivételesen szakszerű módon oldotta meg a tulajdonos, akitől a nyomozást segítő információkat tartalmazó telefonokat és laptopokat is lefoglaltak.

Az előállított cannabis rendkívül jó minőségű volt, a szakértők szerint Magyarországon ritkán bukkan fel  ehhez fogható "áru", azt azonban az alezredes nem árulta el, hol terjesztették azt.

A termesztést egy 38 éves debreceni férfi folytatta, aki nyolc évet meghaladó szabadságvesztésre számíthat; a férfi korábban már volt büntetve embercsempészet, közokirat-hamisítás, csalás és a hatóságok félrevezetése miatt - tette hozzá Tóth Ferenc.