Piranhát fogtak a Drávában

2010.07.23. 16:07
Piranhát fogott ki egy horvát horgász a Drávából a napokban. Nem ez az első eset, hogy a Dél-Amerikában honos ragadozó hal megjelenik a határfolyóban.

"Pontyot akartam fogni, amikor észrevettem, hogy egy apró hal rángatja a csalit. Megakasztottam, és még nem sejtettem, hogy valami nem stimmel. Csak amikor közelebb húztam és kiemeltem, akkor láttam, hogy egy éles fogú piranha akadt horogra" – számolt be Tihomir Everle pénteken a Dráva horvátországi oldalán, Petrijevac közelében szerzett élményéről.

A horgász a halat megmutatta a vele pecázó társainak is, ők legalább annyira meglepődtek. "Ezek után nem fürdöm a Drávában" – mondta Everle.

Josip Dimnjacevic, az Eszéki Horgász Egyesület elnöke szerint a piranha magyar oldalon került a folyóba. Úgy vélte: valaki megunhatta házi kedvencét, és így akart megszabadulni tőle. Hasonlóan vélekedett Buchert Eszter, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatóhelyettese is, aki emlékeztetett rá, hogy tizenegy évvel ezelőtt a Dráva kisbóki holtágában is fogtak már piranhákat.

Tihomir Everle a kifogott ragadozóval (klikk a képre a többi fotóért!)
Tihomir Everle a kifogott ragadozóval (klikk a képre a többi fotóért!)

"Azokat is feltehetően akvaristák engedhették szabadon, mert e halak kinőhették az akváriumot, vagy gazdáik nem győzték etetni őket" – mondta. Megjegyezte, előfordul, hogy más, vízhez kötött élőlények, így az ékszerteknősök is hasonló a sorsra jutnak.

Buchert Eszter ugyanakkor rámutatott: a piranhától nálunk nem kell különösebben félni. Az Amazonas vidékéről származik, itt nem él közeli rokona, így szaporodni nem tud, s mivel melegebb éghajlathoz szokott, a telet nem tudja átvészelni.

"A piranha agresszív ragadozó, de csak nagyobb rajokban vadászik, táplálkozás közben ugyanakkor nem ajánlatos megzavarni" – mondta az igazgatóhelyettes.

A horvát horgász a preparáltatja a most kifogott piranhát, és egyesülete székházában kiállítja.