Fojtogató füst Moszkvában

2010.07.26. 15:24
Közel 10 ezer ember, helikopterek és repülőgépek kíséretében végezte a meggyulladt tőzegmezők oltását hétfőn reggel Moszkvában. A tőzegtűz füstje 300 méterre csökkentette a látótávolságot, megnövekedett a városi levegő károsanyag-tartalma.

A három hete tartó hőség miatt keletkezett tőzegtüzek füstje szennyezi Moszkva levegőjét. Az orosz főváros délnyugati és nyugati részét hétfőn kora reggel sűrű füstfelhő borította be, így nem látni tovább 300 méternél. Moszkva környékén körülbelül hatvan tűzfészekből, és legalább hatvan kilométeres körzetben ég az erdő és a tőzeg. Helikoptereket, repülőgépeket is bevetettek, mintegy tízezren dolgoznak a tüzek eloltásán.

A Rendkívüli Helyzetek Minisztériumának tájékoztatása szerint a levegőben lévő káros anyagok mértéke 5-8szor nagyobb a megengedettnél. Ezért kerülendő a város utcáin hosszabb ideig tartózkodni a gyerekeknek, időseknek, a kismamáknak, és a légzőszervi, szívrendszeri gondokkal küszködőkrnek.

Az orosz meteorológiai intézet előrejelzése szerint a hőmérséklet a nap folyamán helyenként elérheti a 38 Celsius fokot is.