Rendőri elbocsátás egy megütött roma miatt

2010.08.02. 10:47
Elbocsátották a szentesi rendőrkapitányság egyik körzeti megbízottját, miután egy roma férfi feljelentette őt testi sértésért; a döntést még mintegy egy hónapig a megyei főkapitány felülírhatja.

A hétfői Délmagyarország információi szerint július 28-án felmentette szolgálati viszonyából a szentesi kapitány azt a zászlóst, aki a gyanú szerint június 26-ra virradó éjjel többször megütött egy mindszenti roma fiatalt Szentesen, egy szórakozóhelyen. A körzeti megbízottal szemben méltatlansági vizsgálat indult, és az ügyet elbíráló bizottság úgy határozott, a zászlós nem méltó a rendőri hivatás ellátására.

A lap az ügyről azt írja, hogy az incidens zárás után alakult ki a szolgálaton kívüli rendőr és a fiatal között, aki pénztárcáját keresve tért vissza a szórakozóhelyre, ahol a zászlós az alkalmazottakkal beszélgetett. A rendőr verziója szerint a roma fiatal kezdte a verekedést, a sértett szerint épp fordítva történt.

A rendőr jogi képviselője, Lokár Gábor a lapnak elmondta: miután a tárca nem lett meg, a roma fiatal szitkozódni kezdett. A zászlós megkérte menjen el, és a takarítás után térjen vissza. Ekkor a fiatalember megtámadta a rendőrt, aki kitért az ütés elől. Erre a roma megrántotta a rendőr pólóját, úgy, hogy az elszakadt, és a mozdulat következtében mindketten a földre estek. A fiatal ezután elment a rendőrkapitányságra, és feljelentést tett testi sértés miatt ismeretlen tettes ellen.

A 26 éves mindszenti Faur István ezzel szemben úgy nyilatkozott a lapnak: a szóváltás közben az asztalok és székek alá próbált benézni, mikor hátulról megrántotta valaki, úgy, hogy elszakadt a pólója. A földre került, ahol úgy ütötte a fejét a rendőr ahogy csak bírta. Miután kimenekült, barátjával - aki kint várta - kórházba mentek, mert szilánkosra tört az orrcsontja, majd a rendőrségre.

A rendőr ügyvéd hangsúlyozta: védence 12 éve rendőr és soha ilyen ügye nem volt. A bizottsági döntés ellen panasszal éltek. A felmentést megyei főkapitány harminc napon belül megváltoztathatja.