Holttestet találtak az alsóörsi lövöldözés közelében

2010.08.04. 06:25 Módosítva: 2010.08.04. 18:37
Egy holttestet találtak a rendőrök abban a fekete autóban, amit az alsóörsi rendőrgyilkosságtól nem messze fedeztek fel - adta hírül a tv2 Tények helyszíni tudósítója. Feltétezhetően ebből a járműből lőttek rá kedden éjjel a közúti ellenőrzést végző rendőrre és a megállított autóra. A lövöldözésben a 29 éves főtörzsőrmester és a jármű egyik utasa a helyszínen meghalt, egy férfit lőtt sebbel kórházba szállítottak.
Fontosabb részletek
  • Kedden éjfél után pár perccel agyonlőttek egy közúti ellenőrzést végző rendőrt Alsóörsön és halálos sebet kapott a megállított autó egyik utasa is
  • A lövéseket valószínűleg egy, a rendőr és a megállított autó mellett elhúzó fekete autóból adták le
  • A fekete autót később Alsóörs határában megtalálták, egy férfi holttestét is felfedezték a járműnél
  • A rendőrség szerda estére ígért további tájékoztatást az ügyben
 

Minden valószínűség szerint a rendőrség azt a fekete autót találta meg Alsóörs egy elhagyott részén, a régi víztározó kútjának közelében, amiből a feltételezések szerint tüzet nyitottak kedden éjjel egy közúti ellenőrzést végző rendőrre és a megállított Ford Fiestára. A fekete terepjáróban a tv2 Tények értesülése szerint egy holttestet találtak. A rendőrség nem kommentálta az értesülést, a helyszínt elhagyó mentők közlése szerint viszont "halál beálltának megállapításához" hívták őket.

Helyszínelés Alsóörs határában - egy holttestet találtak abban az autóban, amelyből feltehetően leadták a lövéseket
Helyszínelés Alsóörs határában - egy holttestet találtak abban az autóban, amelyből feltehetően leadták a lövéseket

Egyelőre nem tudni, hogy újabb gyilkosságról van-e szó, vagy saját magával végzett az autót vezető férfi. A helyszínre délután fél négykor egy halottszállító autó érkezett, majd húsz perccel később távozott, jelentette tudósítónk. Vannak arra utaló információk, amelyek szerint a támadó holttestét vitték el.

Hivatalos rendőrségi tájékoztatásból a kedd éjjel történtekről egyelőre annyit tudni, hogy Alsóörsön, a 71-es főútra vezető Loki út és a 71-es út kereszteződésében, a helyi kemping bejáratánál, nem sokkal éjfél után egy lövöldözésben elhunyt egy 29 éves törzszászlós és egy 21 éves zalaegerszegi fiatalember.

  A rendőrség délelőtt tíz órakor tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján - amin rendőri vezetők nem, csak Bényi Mónika, az ORFK szóvivője jelent meg - azt hangzott el, hogy egy 29 éves főtörzsőrmester, Gamauf János és egy rendészeti szakközépiskolás rutinvizsgálatra megállított egy Ford Fiestát. Az autóban öten ültek - 16-25 év közötti Zala megyei fiatalok -, az ellenőrzésük során hirtelen lövések dördültek. A rendőrt több találat érte, esélye sem volt használni a fegyverét, a helyszínen meghalt. A rendészeti szakközépiskolásnak nem volt fegyvere.

Halálos lövés érte a megállított autó sofőre mögött ülő 21 éves N. Ádámot is. Lőtt sérüléssel szállították a Veszprém megyei kórházba az autó másik utasát is. A Veszprémi Naplónak nyilatkozó Rácz Jenő igazgató szerint a sérülése súlyos, de nincs életveszélyben, állapota stabil.

A reggeli lövöldözésben elhunyt Ádám fényképe édesapja kezében
A reggeli lövöldözésben elhunyt Ádám fényképe édesapja kezében

A Független Hírügynökség információi szerint az igazoltatást végző rendőröktől 30 méterre egy autó állt meg, abból kifejezetten a rendőrt vették célba, négy lövés a testét, egy a fejét érte. A Fiestában ülőket eltévedt lövedékek találták el.

Nem tudni kik és honnan lőttek

A Fiesta egyik utasánál sem találtak fegyvert. A helyszíni szemle alapján is gyorsan kizárták, hogy a leállított autóból lőttek, de Bényi Mónika délelőtt még nem tudta megmondani, hogy honnan adták le a lövéseket: egy másik járműből, vagy valaki az utcáról, esetleg egy lakásból. Azt a rendőrség nem árulta el, hány lövés dördült és azt sem, hogy milyen fegyverből adhatták le azokat.

A Kossuth Rádió Krónika című hírműsora úgy tudja, hogy tizenkét lövésnyomot találtak eddig, a Veszprémi Naplónak nyilatkozó fültanúk pedig sorozatlövésről számoltak be, ezek alapján feltételezhető, hogy automata kézi fegyverből, géppisztolyból adták le a lövéseket.

Nem értik

Mint azt a lövöldözéshez kihívott mentősök egyikétől megtudtuk, az áldozatokon és a sérültön nagyon kicsi bemeneti sebeket találtak, így valószínűleg kis kaliberű, sorozatlövő fegyverből lőttek.

Az autó hátsó ülésén ülő fiút két bordája között, a szívén érte a halálos lövés. Úgy tudjuk, hogy a kocsi vezetőjét is érte lövés: a hátán, a csuklyás izmába kapott golyót. A rendőrnek a fejét is érte lövés, a súlyos fejsérülésbe azonnal belehalt. A helyszínt megjártak szerint a lövések valószínűleg a főúttól délre tartó mellékutcából, a Strand sétány irányából jöttek.

A mentőket fél egy körül riasztották, a helyszínen egyébként akkora volt a káosz, hogy a civil autójával érkező almádi rendőrkapitány elől többen elmenekültek, mert azt hitték, hogy a lövöldöző jött vissza. A helyszínelők nem értik, hogy ki lehetett a célpont, és miért így történt a lövöldözés - ha a rendőr, miért pont igazoltatás közben, ha az autóban ülők, miért pont igazoltatás közben. Ezért attól tartanak, hogy talán egy ámokfutó őrült volt az elkövető.

Helyszíni tudósítónk a közeli kemping lakóit kérdezte, többen elmondták hogy hallották ugyan a lövéseket, de azt hitték petárdáznak, így fel sem keltek a zajra. Egy fültanú két egyes lövést, majd egy lövéssorozatot hallott - ez utóbbi megintcsak a géppisztolyos támadás verzióját erősíti. Információink szerint egyébként a rendőrség egyedül a biztonsági őrt kérdezte ki alaposabban a kempingben lévő közül. Többen furcsállják egyébként, hogy mit keresett a rendőr és társa a Loki úti kereszteződésénél, a helybéliek szerint itt nem szoktak autósokat ellenőrizni a rendőrök.

A rendőrségi szóvivő szerint egyelőre nem tudják, hogy milyen indítékkal lőttek a rendőrre, így azt sem tudni, ki volt a célpont. A meggyilkolt főtörzsőrmester nőtlen, balatonalmádi rendőr, baleseti helyszínelő volt, a nyári turisztikai szezonban látott el járőrszolgálatot Alsóörsön.

Alsóörs békés, csendes

A helyszínelés idejére a rendőrség lezárta a 71-es főút két kilométeres szakaszát Alsóörs belterületén, a forgalmat Káptalanfüred és Felsőörs felé terelték. A 71-es főút lezárását a strandig terjedően dél körül feloldották - ez mintegy 2 kilométeres szakasz -, viszont változatlanul nem lehet autóval közlekedni a kemping, illetve Balatonalmádi irányába. Ezen a részen várhatóan délután három óra körül oldják fel az útzárat.

Időközben elszállították a kemping elől a sötét Ford Fiestát, valamint a rendőrautót is. A rendőrautó jobb hátsó kereke lapos, feltehetően lövés érte.

Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere, az MTI-nek úgy fogalmazott: felfoghatatlan, hogy az ő békés, csendes településükön rendőrgyilkosság történhetett. A polgármester szerint ha Balatonalmádi felé menekültek a tettesek, ami valószínű, akkor az almádi jelzőlámpáknál elhelyezett kamerák biztosan rögzítették a menekülő autó színét, típusát és rendszámát is. A polgármester információja szerint Alsóörsön van az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) teljes vezérkara.


View Larger Map

Az M1-M7-es autópálya Budapestre bevezető közös szakaszán rendkívüli rendőri készültséget rendeltek el, valamennyi Balaton felől érkező autót megállítottak. Több ellenőrzési pontot is felállítottak Budapest felé, valamint Budapesten is, így például a Petőfi és Lágymányosi hídon, ahol golyóálló mellényt viselő, gépfegyveres rendőrök ellenőrizték az autósokat. Az útzárat és az ellenőrző pontokat reggelre már feloldották.

A két halálos áldozattal járó lövöldözést a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság, illetve a főügyészség vizsgálja.

Rövid időn belül ez a második eset, hogy közúti ellenőrzéssel kapcsolatban meghalt egy rendőr. Július 23-án egy megállított, majd menekülő BMW-s halálra gázolt egy zuglói rendőrt, Radovics Dusán zászlóst.

Megemlékezés Alibánfán

Emlékhelyet alakítottak ki a Zala megyei Alibánfán a lelőtt 21 éves fiú emlékére. Az önkormányzat épülete mögött lévő klubhelyiség előtt helyezték el a nemzeti színű zászlót és a gyászlobogót, valamint egy fekete abrosszal letakart asztalt, rajta gyertyával és virágokkal. Az önkormányzati hivatal épületének falán ugyancsak kitették a gyászlobogót, a helybéliek megdöbbenve beszélnek a történtekről.

Megemlékezés Alsóörsön
Megemlékezés Alsóörsön

Németh László, Alibánfa polgármestere az MTI tudósítójának a helyszínen elmondta: ő maga is rokona az elhunyt fiatalnak, aki szüleivel szintén a faluban élt. N. Ádám aktív közösségi ember volt, kedvelték a kortársai is, a "normális gondolkodású" fiatalok közé tartozott. N. Ádám éveken át vezette az ifjúsági klubot, miután tavaly főiskolai hallgató lett, a feladatot az öccse vette át tőle. N. Ádám az Óbudai Egyetem Neumann János Informatika Karának Székesfehérvári Telephelyének első éves, mérnök-informatikus hallgatója volt.

A polgármester úgy tudja, a fiú a barátaival és két unokatestvérével nyaralt a Balatonnál, vele volt két unokatestvére, azok egyikének a barátnője és még egy fiatal, aki a baráti társasághoz tartozott. A fiatalok mindegyike Zalaegerszeg közelében lakik, Alibánfáról, Pethőhenyéről és Zalaszentivánról származnak.

Tudósítónknak a helyszínen elmondták, hogy Gamauf János Balatonfűzfőn lakott, Almádiban szolgált. Felesége, gyermekei nincsenek. Kifejezetten jó kedélyű és feddhetetlen embernek ismerték, a helyiek elképzelni sem tudják, hogy bármilyen gyanús ügybe keveredett volna.

Rendőrtanuló golyózáporban

A 32/2005-ös BM OM rendelet szabályozza a rendészeti szakközépiskolások területi szakmai gyakorlatának körülményeit. A jogszabály szerint a mentori rendszerben egy hivatásos rendőr legfeljebb két diákot vehet maga mellé gyakorló szolgálatra, a diákok csak külső megfigyelőként vesznek részt a rendőri munkában, tanulmányozzák a hivatásos rendőrök munkáját, csak különleges esetekben avatkozhatnak be. Jelen esetben tehát az a kérdés, miképp fordulhatott elő, mennyire szokványos az, hogy a közúti rutinellenőrzésekben szokásos két fős rendőrjárőr helyett, egyetlen hivatásos rendőr ellenőrizte a 71-es főúton elhaladó autókat, csupán egy szakközépiskolást véve maga mellé, mindezt késő éjjel.

A rendészeti szakközépiskolások két évig tanulnak, ilyen nyári gyakorlatra jellemzően az első év végén mennek, általában lakhelyükhöz közeli kapitányságra. Fegyvert nem hordhatnak, de nagy fegyverkezelési gyakorlatuk amúgy sincs, 100-150 lövést adnak le eddigre a képzésben. Ezek alapján teljesen védtelen és kiszolgáltatott volt az a fiatal, aki Gamauf János mellett állt, ha rendkívül talpraesett és nagy a lélekjelenléte, akkor is csak nagy szerencsével, a halott rendőr pisztolyát megszerezve tudta volna felvenni a harcot a támadókkal.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport