Füstköd, mérgező levegő és forróság Moszkvában

2010.08.06. 07:45 Módosítva: 2010.08.06. 22:43
Az orosz fővárost péntek reggelre az éjszakai órák óta sűrűsödő füstköd borította be. A füstszagú levegőnek magas a mérgezőanyag-tartalma, a meteorológusok 40 fok körüli hőmérsékleteket jósolnak.

A füstköd a város legnagyobb részén olyan sűrű, hogy a szélesebb utcákon a szemközti házakat is csak homályosan látni, a látótávolság alig néhány száz méter. A füstöt a környező erdő- és tőzegtüzek okozzák, és a kedvezőtlen időjárási körülmények nem engedik eloszlani.

Egyre mérgezőbb a levegő

A levegő mérgezőanyag-tartalma az éjszakai órák óta nő, szakértők szerint a napi átlagos értékek pénteken messze felül fogják múlni a megengedett értékeket, részben elérik azok többszörösét. Gennagyij Onyiscsenko, Oroszország tiszti főorvosa a pénteki sajtóbeszámolók szerint már azt fontolgatja, hogy esetleg elhalasszák az iskolaév kezdetét is Moszkvában.

A három nagy moszkvai repülőtér közül Seremetyevo – ahová a budapesti gépek érkeznek – délelőtt még menetrend szerint fogadta a járatokat, majd délutántól – akárcsak Vnukovo és Domogyedovo – az időjárás, az egyre csökkenő látótávolság függvényében engedélyezte a le- és felszállásokat.

A füst kaparja az emberek torkát és csípi a szemüket. Sokan próbálnak maszkot vásárolni, ami a korábbi mintegy 20 forint helyett már 350 forintnyi összegbe kerül, de gyakorlatilag nem kapható: Moszkvában e védőeszközök forgalma két és félszeresére, Voronyezsben négyszeresére nőtt. Ugyancsak sokan nedves zsebkendőt tartanak orruk és szájuk elé, s a szakértők szerint az egyetlen megbízható megoldás a gázmaszk lenne, de azzal elég nehéz élni.

A köd olyan sűrű volt már reggel, hogy az orosz kormánynak otthont adó úgynevezett Fehér Ház egyik munkatársa az újságíróknak elmondta: reggel megijedt, hogy rossz felé ment, mert munkahelyéhez egészen közel volt már, de még nem látta az épületet.

Bezárt a német követség

Bezárt pénteken a német nagykövetség Moszkvában, mert a külképviselet megítélése szerint az egészségre károssá vált az orosz fővárost beborító szmog - közölte a német külügyminisztérium. A kiadott közlemény szerint a külképviselet épülete további értesítésig zárva maradnak.

Egy név nélkül nyilatkozó német külügyit tisztségviselő azt mondta, hogy egy "ügyeletes munkában marad, és a sürgős ügyeket továbbítja." A német külügy honapján azt tanácsolja a német állampolgároknak, főleg, ha légúti betegségben szenvednek, vagy gyerekeket vinnének magukkal, hogy ne menjenek az erdő, bozót -és tőzegtüzek által sújtott orosz területekre, ha csak nincs halaszthatatlan dolguk.

A péntekre előre jelzett 40 fok helyett a déli órákban 26-28 fokos hőmérsékletet mértek az orosz fővárosban. A rendkívüli helyetek minisztériuma szerint pénteken reggel az országban 558 erdő- és tőzegtűz égett mintegy 180 ezer hektáron, ezek közül mintegy 80 nagy területen, s az oltásban csak a minisztérium részéről 162 ezer ember, 26500 gép és 25 repülő és helikopter vett részt.

Moszkva környékén azon dolgoztak a hadsereg egységei, hogy a katonai raktárakból elszállítsák a robbanásveszélyes anyagokat. A haditengerészet Moszkva melletti Kolomnában lévő légitámaszpontján – amelyet a tűz gyakorlatilag elpusztított, s emiatt az államfő több magas rangú tisztet leváltott – a lángok martaléka lett a hadsereg vezérkarának kommunikációs központja.