Jött és ment a vihar Budapesten

2010.08.16. 16:08 Módosítva: 2010.08.16. 21:31
Hétfő délután 4 óra körül a Duna vonalában tombolt a vihar, az ország teljes területére riasztást adtak ki, az ország középső részére, Észak-Alföldre és Észak-Magyarországra piros riasztást is elrendeltek. A zivatarok nyomában jelentősen visszaesett a hőmérséklet, erős szélre, jégesőre kell számítani.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Narancssárga riasztást adott ki először a közép- és a dél-dunántúli régióra, majd a közép-magyarországi és a dél-alföldi régióra hétfő délután az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Később az ország középső részére, majd az Észak-Alföldre és Észak-Magyarországra is piros riasztást adtak ki. A Nyugat-Dunántúlon citromsárga figyelmeztetés van érvényben.

idokep1

Polyánszky Zoltán, az OMSZ meteorológusa elmondta, hogy a Dunántúl keleti felében egy vonalban elkezdtek erősödni a zivatarok, és gyorsan mozgó zivatarlánccá alakultak, és várhatóan késő este hagyják el az országot.

Elmondta, hogy Borsod, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében vannak és várhatóak még heves zivatarok, majd előreláthatóan Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét is eléri a nyugatról kelet felé tartó zivatarrendszer.

Békés és Csongrád megyét eddig nem érintették komolyabban a zivatarok, de várhatóan oda is feljön egy zivatarrendszer, amely heves zivatarokat, felhőszakadásokat okoz. Emiatt a dél-alföldi régióban még narancssárga riasztás van érvényben. Polyánszky Zoltán hozzátette, a hétfői időjárással kapcsolatban a korábbi előrejelzések beigazolódtak, mivel voltak szupercellák, nagyobb méretű jég, valamint előfordultak tornádók is.

Délután 4 óra körül a vihar a Duna vonalán tombolt. Ezeken a területeken, illetve ahonnan a zivatar már elvonult, jelentősen visszaesett a hőmérséklet, az Időkép szerint 20-25 fokos volt a hőmérséklet. Az ország keleti részében még 30-35 fokot mértek.

Ahol narancssárga riasztás van érvényben, a heves zivatarokat intenzív széllökések, valamint nagyobb méretű jég is kísérheti. Azokon a területeken, ahol piros riasztást adtak ki, akár 90 km/órát meghaladó széllökések, valamint két centiméternél is nagyobb méretű jég is kísérheti a zivatarokat. Még bizonytalan azonban, hogy hová kerül ki a legmagasabb fokú, piros riasztás, mivel ez annak függvénye, hogy régiónként mekkora területen várhatók heves zivatarok, mondta Polyánszky Zoltán.

idokep2

A Hír tévé szerint a szélsőséges időjárás miatt nem tartják meg a debreceni virágkarnevál nyitónapjának programjait.

Az ország északkeleti felében jelentős csapadékra is számítani lehet, mennyisége az 50 millimétert is meghaladhatja.

Hétfő estig egyre inkább a Duna vonalától keletre várható nagy területen záporeső, zivatar. Heves zivatar is lesz felhőszakadással, jégesővel, 90 km/h-t is meghaladó széllökésekkel. Éjszaka lassanként mindenhol megszűnik a csapadék, hajnalra foltokban köd képződik. Kedden a változó mennyiségű gomolyfelhőzet mellett legfeljebb északkeleten, illetve északnyugaton lehet kisebb zápor.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13, 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 23, 27 fok között valószínű.

Közben a Tiszántúl öt településén újra van áramszolgáltatás, miután a vasárnap éjjeli viharban vezetékek szakadtak el, három villanyoszlop kifordult. 9200 ember továbbra is áram nélkül maradt, Tiszatelek, Kék, Nyírbogdány, Pátroha, Gégény, Demecser, Nyírkércs, Ramocsaháza, Laskod, Székely és Ófehértó, valamint a hajdú-bihari Nyírábránylakói várhatóan csak hétfőn jutnak újra áramhoz.

Késő estére már csak három település maradt, ahol még mindig nem tudták visszaállítani az áramszolgáltatást. Az áramszünet körülbelül nyolcszáz fogyasztót érint Demecser egy részén, Ibrányban és Székelyben.

Több fa dőlt a sínre hétfő délután a Balassagyarmat-Diósjenő-Vác vasútvonalon, emiatt az erre közlekedő szerelvények egyórás késéssel közlekednek, közölte a Mávinform. Jelenleg áll a vasúti forgalom, de várhatóan 17 óra körül ismét járható lesz a pálya. Így az egyórás késés csupán a Vácról, illetve Balassagyarmatra, valamint innen Vác felé közlekedő két szerelvényt érinti.