Miskolci leszázalékolási ügy: ketten kaptak letöltendőt

2010.09.08. 13:27
Az úgynevezett miskolci leszázalékolási ügy hetven vádlottjának jelentős részét bűnösnek mondta ki első fokon a Czibrik Attila vezette bírói tanács szerdán, a Borsod megyei bíróságon. A büntetőper vádlottjai orvosok, szakasszisztensek és ál-rokkantnyugdíjasok; két ember letöltendő börtönbüntetést kapott.

Több órán át tartott szerdán az ítélethirdetés az úgynevezett miskolci leszázalékolási ügy tárgyalásán, a nagyterem szinte zsúfolásig megtelt a vádlottakkal és ügyvédjeikkel. A perben szereplő hetven vádlott közül ötvenhármat talált bűnösnek a bíróság, amely tizenöt embert felmentett, míg két vádlott ügyét - súlyos betegségükre tekintettel - elkülönítette.

Ketten kaptak letöltendő börtönbüntetést: a tizenkettedrendű vádlottat 3 év 6 hónapra, a tizenharmadrendűt 4 évre ítélték. Az orvosok és szakasszisztensek legtöbbje felfüggesztett börtönbüntetést kapott, a vádlottak nagy részét pénzbüntetéssel sújtotta a bíróság.

Az ítélethirdetés során - amely a 99. tárgyalási nap volt - tizennégy vádlott kapott szabadságvesztés büntetést, tizenkét vádlott esetében a végrehajtást próbaidőre felfüggesztette a bíróság. Harminchét vádlottat    pénzbüntetéssel sújtott, két embert próbára bocsátott a bíróság.

Az ügyben 2003-ban indult nyomozás. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség hivatalos személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt hetven emberrel szemben emelt vádat.

"A betegek, a leendő rokkantak" két közvetítő segítségével jutottak el abba a kórházba, ahol "megvizsgálták", majd leszázalékolták őket. A jogtalan leszázalékolásért 100-300 ezer forintot fizettek.

A bírósági eljárás 2006-ban kezdődött meg, a tárgyalási szakaszt azonban meg kellett ismételni az egyik ülnök váratlan halála miatt.