Parkoló autókat adtak bérbe a lutoni reptéren

2010.10.21. 10:14
Különös dolgok történnek Nagy-Britanniában az Airparks cég őrzött reptéri parkolóiban hagyott autókkal. Volt olyan, amit bérbe adtak egy ausztrál turistának, egy másikkal bevásárolni jártak a parkolótársaság alkalmazottai, egyet pedig totálkárosra törtek egy gyorsulási versenyen. A cég szerint "különösen szokatlan rendszerhibák" állnak a háttérben.

Egy idegen ember üzleti papírjait találta autója hátsó ülésén egy brit férfi. Dean Dolling a lutoni reptér hosszútávú parkolójában hagyta kocsiját nyaralása alatt, visszatértekor tapasztalta a különös jelenséget. Mint kiderült, autóját a parkolótársaság bérbeadta egy ausztrál turistának, írja a Daily Mail.

"Különösen szokatlan rendszerhiba" - hangzott a parkolótársaság zseniális választa arra, hogy hogyan adhattak bérbe egy parkoló autót. A Mail beszámolója szerint nem Dolling az egyetlen, aki pórul járt. Egy esetben a parkolótársaság egyik 18 éves alkalmazottja totálkárosra tört egy Audi A3-ast, amit a parkolóból vett kölcsön egy gyorsulási versenyre. A fiúnak nem volt biztosítása, a károkat teljes egészében a társaságnak kellett megtérítenie.

Egy másik esetben a parkolótársaság alkalmazottjai bizonyíthatóan bevásárlásra használtak egy rájuk bízott autót.

Dolling esetét a BBC Watchdog című műsora leplezte le. A férfi két hetes ciprusi nyaralása idejére hagyta autóját az Airparks parkolótársaságnál. A cég hirdetéseiben 24 órás felügyeletet ígér őrzött parkolójában, amit megoszt a Green Motion autókölcsönzővel. Őrzés helyett azonban úgy tűnik, sajátosan újrahasznosítják a járműveket.

Dolling szerint egyértelmű volt, hogy kocsiját nem ugyanabban az állapotban kapta vissza, mint leadta. Egyrészt ügye egy idegen iratai voltak a hátsó ülésen, másrészt cédéit és navigációs készülékét is kivették belőle. A cég ennek ellenére állította, hogy a jármű végig az őrzött parkolóban volt.

Pár nappal később Dolling hívást kapott Ausztráliából. Az a férfi jelentkezett, akinek bérbe adták az autóját. "Már akkor biztos volt benne, hogy valaki más kocsiját kapta meg, amikor átvette" - mesélte a Daily Mailnek.

Az Airpark 500 font (155 ezer forint) kártérítést ajánlott Dollingnak, ezt 2500 fontra (775 ezer forintra) tornázták fel azután, hogy a BBC forgatni kezdett a történtekről.