Tíz évbe kerülhet a Kecskeméten árusított lengyel olaj

2010.11.21. 21:58
Akár tíz esztendős börtönbüntetést is kaphatnak azok a vállalkozók, akik Lengyelországból behozott bázisolajat árultak Kecskemét környéki településeken – írja a baon.hu Bács-Kiskun megyei hírportál.

A lap beszámolója szerint a vállalkozók sem jövedéki adót, sem áfát nem fizettek, 580 millió forinttal rövidítették meg a magyar államkasszát. A vám- és pénzügyőrség a napokban lezárta a nyomozást, és különösen jelentős értékre elkövetett adócsalás és jövedékkel való visszaélés miatt vádemelési javaslattal fordult az ügyészséghez.

A gyanú szerint a társaságok 2005 és 2006-ban több mint 3 millió liter bázisolajat vásároltak egy lengyel olajfinomítótól, majd Kecskemét környéki településeken üzemanyagként adták el azt.

A bázisolaj ugyan a kenőanyaggyártás egyik alapanyaga, illetve fémek megmunkálásához használt adalék, de magában vagy gázolajjal keverve is jó dízelautók hajtására. A bázisolaj jövedéki termék ugyan, de felhasználási területe miatt nulla százalékos jövedéki adó terheli.

Az ügylet leplezésére hamis szállítási okmányokat készítettek, amelyeken úgy dokumentálták az eseményeket, mintha az anyagot egy belga cég vette volna meg és szerb, bosnyák szállítók Szlovéniába vitték volna tovább.

Az ügyben kihallgatott négy gyanúsított 375 millió forint jövedéki adót és 205 millió forint általános forgalmi adót csalt el az állami költségvetésből.