Rosszul lettek a diákok a felcsúti fociakadémián

2010.11.22. 15:40 Módosítva: 2010.11.22. 15:44
Összesen nyolcvannyolcan lettek rosszul még november 9-én a felcsúti fociakadémia kollégiumában, a gyors lefolyású betegség feltehetően ételmérgezés volt. A vizsgálat még tart, több gyerek szerint a bácskai rizseshúsnak nem volt jó íze.

Nyolcvannyolcan betegedtek meg a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia kollégiumában, 84 gyerek és 4 felnőtt, tájékoztatott Krisztián Erika, az ÁNTSZ Közép-dunántúli Regionális Intézetének járványügyi osztályvezetője.

A tömeges rosszullétek, a hasmenéssel, egy-két esetben hányingerrel járó megbetegedések még november 9-én éjjel történtek, de a vizsgálat még tart.

Sok diák az aznapi menüben kapott bácskai rizseshús ízére panaszkodott, és a statisztikai elemzés is ezt a gyanút erősíti. A pontos okok azonban csak a végleges laboreredmények után derülnek ki.

A tünetek rövid lappangási idő után jelentkeztek, és az érintett 10-18 éves kollégisták szinte egyszerre, pár óra leforgása alatt betegedtek meg. Ez élelmiszer eredetű mérgezésre utalt, mondta Krisztián Erika. A megbetegedés gyors lefolyású volt, senki nem került kórházba, most már mindenki jól van, mondta.

Az osztályvezető azt is elmondta, hogy az ÁNTSZ területi intézetén kívül a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal helyi szervezete is vizsgálatot indított. Fertőtlenítettek és a kollégistákat ellátó konyhát is fokozottan ellenőrizték. A laboratóriumi vizsgálatok még tartanak, elképzelhető azonban, hogy még ezen a héten lezárulnak.