Szokatlanul korán szokatlanul kemény tél köszöntött Nagy-Britanniára

2010.11.25. 13:03
Évtizedek óta nem havazott ilyen korán Nagy-Britanniában, Skóciában és Kelet-Angliában 15-20 centi hó esett. Hideg is van, mínusz 8-10 fok várható. A hirtelen jött tél két hétig is kitarthat.

Évtizedek óta nem kezdődött olyan hamar a tél Nagy-Britanniában, mint az idén. A meteorológiai szolgálat au egész országra figyelmeztető előrejelzést adott ki, országszerte 10-15 fokkal marad el a hőmérséklet a sokéves átlagtól. Helyenként mínusz 8-10 fok között alakulhat a hőmérséklet, Skóciában és Anglia keleti részén 15-20 centiméter hó esett.

A távlati prognózis azt mutatja, hogy a fagyos idő akár két hétig is eltarthat, és a meteorológusok szerint a következő napokban a déli országrészekben, köztük Londonban is lehet jelentősebb havazás.

000 DV876966

Nagy-Britanniában az előző tél is rendkívül kemény volt, a hőmérséklet sokszor süllyedt jóval mínusz 20 fok alá, és decembertől februárig szinte folyamatosan hótakaró borította az ilyen időjárásra teljesen felkészületlen ország jelentős részét.

Az idei tavasz elejéig kitartó, évtizedek óta példátlan hideg becslések szerint 14,5 milliárd font (4800 milliárd forint) kárt okozott a brit gazdaságnak a kiesett termelés miatt, és az úthálózatot is súlyos károk érték. Vannak olyan előrejelzések, amelyek szerint a fagy által az előző tél során kivájt több millió kátyú betömködése akár 15 évig is eltarthat, és az útjavítások költsége elérheti a 10 milliárd fontot.