2024. június 23. 21:00
Svájc
Németország
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00
Skócia
Magyarország

Az Ipoly kilépett medréből, két családot kitelepítettek

2010.11.29. 16:41 Módosítva: 2010.11.29. 16:51

Száz pincét elöntött a víz hétfőn Szurdokpüspökiben a hosszan tartó erős esőzés miatt. A Dél-Cserhátban és a Mátra délnyugati lábánál több településen is károkat okozott a heves esőzés: a reggeli órákban a vízátfolyások miatt egy időre le kellett zárni Szarvasgede határában az országutat, Szurdokpüspökiben pedig a vízzel elárasztott pincéket jelenleg is szivattyúzzák a pásztói tűzoltók, mondta Szeles Péter, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Ipolytarnócon a Dankó Pista és Rákóczi útra kiöntött az Ipoly, itt nyolc ház került veszélybe, a bejáratokat homokzsákkal védik, két házból azonban már kilakoltatták a benne lakókat. A folyón délután 345 centiméteres vízállást mértek, kritikus szint ezen a területen a 4 méter körüli vízállás, erre azonban a következő napokban nem kell számítani, a folyó jelenleg óránként két centimétert apad, mondta Szeles Péter.

A korábbi hírekkel ellentétben nem kell azonban lezárni a 8123-as út egy szakaszát a gánti tározók vízének leengedése miatt, ezt egy korábban betemetett, mintegy 400 méter hosszú vízelvezető árok kibontása tette feleslegessé, tájékoztatott a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakembere.

Bár a falu fölött elhelyezkedő két tározó egyike sincs tele, a bennük tárolt víz leeresztésére megelőzés céljából van szükség. Azt akarják ugyanis megakadályozni, hogy a következő időszakban várható csapadék miatt ne kerüljenek ismét veszélybe a falu mélyebben fekvő részein levő házak, mint hétfő reggel, mondta Falusi Ferenc.