Hazahoztak Thaiföldről egy csalót

2010.11.29. 13:17
Hazahoztak Thaiföldről egy nemzetközileg körözött magyar férfit, aki több mint hatvanmillió forint kárt okozott gazdasági bűncselekményekkel. A megbilincselt férfi több rendőr kíséretében, egy bécsi járattal érkezett a Ferihegyi repülőtérre.

H. Z. Árpádot az Interpol magyar irodája átadja a Budapesti Rendőr-főkapitányság IX. kerületi kapitányságának, ahol kihallgatják, közölte Bényi Mónika, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Az ORFK nemzetközi és bűnügyi együttműködési központját november 4-én értesítették arról, hogy október 30-án Thaiföldön, az üdülőközpontjáról ismert Pukheten elfogtak egy csalásért keresett magyar férfit.

H. Z. Árpádot kísérik az Interpol magyar nemzeti irodájának munkatársai a Ferihegyi repülőtéren (Fotó: Földi Imre)
H. Z. Árpádot kísérik az Interpol magyar nemzeti irodájának munkatársai a Ferihegyi repülőtéren (Fotó: Földi Imre)

A 28 éves H. Z. Árpád ellen négy nemzetközi és nyolc belföldi elfogatóparancsot adtak ki magyar hatóságok.

A férfi már 2006-ban a rendőrség látókörébe került. 2007 szeptemberétől többször követett el különböző gazdasági jellegű bűncselekményeket, elsősorban Budapesten és Pécsen.

Egyik módszere az volt: egy cég képviseletében több személy részére vállalta, hogy Spanyolországba és Thaiföldre kedvezményes árú repülőjegyet ad. Erre a célra különböző összegeket vett fel. Az utazásokat csak eleinte biztosította, később már csak előlegeket vett át, és az összegyűjtött pénzt saját céljaira fordította. Így több mint hatvan embert csapott be.

A férfi utazási irodákat is megkárosított, a repülőjegyeket náluk foglalta le, de azokat nem fizette ki, vagy csak kis mértékben teljesítette kötelezettségét. Ezekben az ügyekben a XX. és a XXIII. kerületi rendőrkapitányság indított eljárást jelentős értékre elkövetett csalás és sikkasztás megalapozott gyanúja miatt.

H. Z. Árpád a repülőjegyek mellett luxusautókat is kedvező áron kínált. Több esetben vett át előleget jóhiszemű vásárlóktól, de a teljesítés soha nem történt meg. Ezekben az ügyekben a VII., a IX. és a XIX. kerületi rendőrkapitányság indított eljárást.

A Pécsi Rendőrkapitányság 2008 december végén indított nyomozást a férfi ellen, ugyancsak autóeladás kapcsán elkövetett csalás gyanúja miatt.

A rendőrségi tájékoztató szerint az idén ez már a negyedik eset, hogy körözött bűnözőt hoznak haza Thaiföldről. A korábbi években erre nem volt példa, tekintve, hogy a két ország között nincs hatályos kiadatási egyezmény. Az együttműködésre azonban - mindkét állam belső joga alapján - lehetőség van nemzetközi szerződés hiányában is.