Jogerősen előzetesben marad Hagyó Miklós februárig

2010.12.03. 16:10
Jogerősen előzetesben marad Hagyó Miklós februárig, miután a Fővárosi Bíróság (FB) helybenhagyta a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) februárig meghosszabbító végzését.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság november 17-én hosszabbította meg a többek között bűnszervezetben elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsított volt MSZP-s főpolgármester-helyettes előzetes letartóztatását 2011. február 17-éig. A kerületi bíróság végzése ellen a gyanúsított és védője fellebbezett.

A Fővárosi Bíróság pénteken közölte, hogy november 26-i végzésében helybenhagyta a PKKB előzetes letartóztatást meghosszabbító végzését.

A Fővárosi Bíróság szerint a szökés, elrejtőzés veszélyét Hagyó Miklós esetében "a rendkívül szerteágazó és bonyolult eljárás ténye, valamint az alapozza meg, hogy az adatok alapján bővülhet a cselekmények köre és súlyosbodhat a büntetőjogi minősítése".

Az FB szerint a PKKB törvényesen állapította meg azt is, hogy Hagyó Miklós esetében alappal kell tartani a bizonyítás eredményességének meghiúsításától is. "Az a tény, hogy a gyanúsított társadalmi elismertsége megváltozott, hatalmi jogosultságokkal nem rendelkezik, nem zárja ki annak az objektív lehetőségét hogy gyanúsított társait és a tanúkat befolyásolja" - olvasható az FB közleményében.

Hagyó Miklóst a többi között bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel és zsarolással gyanúsítják.
A volt szocialista főpolgármester-helyettest május 26-án helyezték előzetes letartóztatásba, miután a választásokat követően megszűnt a mentelmi joga. Május 14-én gyanúsítottként kihallgatták, majd őrizetbe vették.

A gyanú szerint Hagyó Miklós közvetlenül vagy közvetítőin keresztül utasításokat adott a BKV vagyongazdálkodási kötelezettséggel rendelkező egyes vezetőinek arra, hogy a közlekedési cég számára szükségtelen szerződéseket kössenek, például a HÉV utastájékoztató rendszerével, tanácsadással, kommunikációs  tevékenységekkel összefüggésben.

Augusztus végén zsarolással is meggyanúsították: a hatóságok szerint 2008-ban  főpolgármester-helyettesként arra utasította Balogh Zsoltot, a BKV akkori megbízott vezérigazgatóját, hogy adjon át neki évente 15 millió forintot.