Rokkantnyugdíjas vezetett le egy utcai szülést Óbudán

2010.12.05. 13:52
Vasárnap kora reggel egy idegen férfi segítségével szülte meg gyerekét egy asszony Óbudán, kint az utcán, miután váratlanul beindult a szülés. A férfi korábban még saját gyerekei születésénél sem volt ott, de követte a mentőszolgálattól telefonon kapott instrukciókat.

Az utcán szülte meg gyermekét egy nő a III. kerületben vasárnap reggel, a farfekvéses kisbaba világra jövetelét a mentőszolgálattól telefonon kapott instrukciók alapján egy idegen férfi segítette.

Az anya – akinek ez már a hatodik terhessége volt – reggel fél hétkor a főváros III. kerületében, az Aranyhegy városrészben érezte, hogy beindult a szülés, ezért gyalog elindult a vasútállomásra, hogy majd onnan mentőt hív. A vasútállomásig már nem jutott el.

Még sötét volt, éppen begyújtottam, kint ültem a verandán, az udvaron égett villany, amikor csengettek, mesélte Hiesz Péter, a férfi, aki segített a nőnek a mentők instrukciói alapján. Egy másik férfi csöngetett nála, aki észrevette az utcán a vajúdó nőt. Együtt elindultak az asszonyhoz, Hiesz szerint már messziről lehetett hallani a nő kiáltozását. Útközben már hívták a mentőket. Végül nem maradt arra sem idő, hogy az asszonyt bevigyék a házba, ott kellett maradniuk az utcán. Hiesz szerint ekkor már félig kint volt a baba.

"Tettem, amit mondtak" – mondta a férfi, aki a pulóverébe csavarta be a babát, ő maga egy szál pólóban állt tovább a mínusz tíz fokban. Az utasításoknak megfelelően megvárta, amíg megszületik a placenta is, értesítette a koraszülött-mentőket is. Rajta kívül a másik férfi is végig ott maradt a nő mellett. Hiesz úgy érzékelte, körülbelül fél óra alatt játszódhatott le mindez.

A középkorú, 26 éve rokkantnyugdíjas, korábban meteorológusként és műszaki ügyintézőként dolgozó férfinak nem volt semmilyen tapasztalata szülésről, még a saját gyereke születésénél sem volt jelen korábban. Úgy tudja, a telefononvonal másik oldalán utasításokat adó mentőszolgálatos számára is ez volt az első alkalom, hogy szülésnél segédkezett.

A kiérkező mentők a kisfiút és anyját a János kórházba szállították, állapotuk a körülményekhez képest stabil. Hiesz Péter azt tervezi, hogy meglátogatja majd őket a kórházban.