Hisztéria tört ki Moszkva repterein

Három napja sorra tölrik a járatokat az orosz főváros repülőterein a jég miatt. A veszteglő utasok vízhányra, áramszünetre és rossz levegőre panaszkodnak. Nem bírták tovább, és nekimentek a pultoknak, kukákat vertek, kiabáltak.

Tiltakozó akciókba kezdtek Moszkva mindkét nagy repülőterén a goppon maradt utasok. Seremetyevón megtámadták a poggyászellenőrző részt, és műanyag kukákat verve skandálták, hogy "szégyen". Domogyedovón pedig az útlevél-ellenőrző részleget rohamozták meg az utasok, akiknek törölték a járatait.

Az elmúlt három napban a két repülőtéren több mint kétszáz járatot kellett törölni a rossz idő miatt. Az utasok nemcsak azért idegesek, mert nem tudnak utazni, hanem a körülmények is kétségbe ejtették őket. Rossz a szellőztetés, akadozik a vízellátás és még áramszünetek is megkeserítik a várakozás egyébként is kínos óráit. Az egyik utas azt mondta az Interfax tudósítójának, hogy "az emberek az idegösszeomlás szélén vannak".

Domogyedovón jelenleg nyolcezer utas vár a gépére – kvaszt adnak nekik, hogy ne szomjazzanak –, miközben Seremetyevón lassan elindulnak a gépek. Itt ma már 87 járat elindult, 70 pedig leszállt. A helyzet legkorábban csütörtökön normalizálódhat a moszkvai repülőtereken.

Elsősorban az ónos eső és a jégeső okoz gondokat az orosz fővárosban. A repülőkön kívül a villamosok és a trolibuszok is állnak, mert vezetékeik leszakadtak a jég miatt. Sok a baleset is az orosz fővárosban. Az elmúlt napokban 1350 embert vittek kórházba.

Mint arról korábban beszámoltunk, New Yorkban is ezrek rekedtek a repülőtereken.