Két és fél évet kapott a volt képviselő

A volt MSZP-s képviselőt és kistérségi megbízottat eredetileg hivatali befolyással üzérkedéssel vádolták meg. Egy 2005-ben rögzített rejtett kamerás felvételen ugyanis azt ígérte egy vállalkozónak: pénzért cserébe el tudja intézni, hogy a vállalkozó minisztériumi támogatást kapjon.

Két és fél évet kapott befolyással üzérkedésért csütörtökön a Legfelsőbb Bíróságon Weiszenberger László.

Weiszenberger még 2003-ban, a Területpolitikai Kormányzati Hivatal kistérségi megbízottjaként együttműködött egy kiskunhalasi székhelyű gazdasági társaság ügyvezetőjével és egy kunfehértói motel bérlőjével egy vissza nem térítendő – 17 millió forintos - pályázati támogatás megszerzésében.

A támogatás folyósítása után a vádlott felhívta a motel bérlőjét, és ötmillió forintot kért tőle, azt állítva, hogy a pályázat elbírálását koordináló minisztérium egy meg nem nevezett döntéshozó munkatársának kell azt visszajuttatnia a pályázat elfogadása fejében, valamint neki is jár valamennyi összeg a közbenjárásért.

A követelés biztosítására Weiszenberger László 2,5 millió forintos "kölcsöntartozást" elismerő bizonylatot íratott alá a motel bérlőjével. A nyilatkozatra hivatkozva a vádlott 2004 szeptemberében kétszer is írásos fizetési felszólítást küldött, illetve többször szóban is követelte a "tartozás" kiegyenlítését.

A motel bérlője 2005. április 6-án azonban kép- és hangfelvételt készített arról a beszélgetésről, amelyen Weiszenberger László közölte, ellenérték fejében vissza nem térítendő állami támogatást tud intézni, majd utóbb erre hivatkozva a fizetést végleg megtagadta. A rejtett kamerával készített felvételt a HírTV mutatta be még 2007 őszén.

Első fokon a Bács-Kiskun Megyei Bíróság öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a volt kiskunhalasiképviselőt. Másodfokon a Szegedi Ítélőtábla ezt az ítéletet a hivatali vesztegetés vádpontjában megváltoztatta, a befolyással üzérkedés vádjában viszont helybenhagyta, az ítéletet pedig két és fél év börtönbüntetésre enyhítette.

Az eljárást azonban felfüggesztették mert Weiszenberger védője szerint ki kellett volna zárni az eljárásból azt a bírót , aki az I. fokú ítéletet hozta. Emiatt került az ügy a Legfelsőbb Bíróság elé, aki most harmadfokú eljárásban vizsgálta az ügyet.