Elmossa az eső a jó időt

2011.03.16. 10:38 Módosítva: 2011.03.16. 11:08

Gyökeres változás áll be az időjárásban, jelentette az időkép. Délnyugat felől egy mediterrán ciklon melegfronti felhőzete éri el a Kárpát-medencét, melynek hatására már szerdán egyre kevesebb helyen várható többórás napsütés.

Zivatar-fotók az Indafotón (fotó:  SKatka)
Zivatar-fotók az Indafotón (fotó: SKatka)

Napközben fokozatosan megnövekszik a felhőzet és beborul az ég, és kezdetben csak a Dunántúlon, majd egyre többfelé elered az eső. A csapadék mennyisége egyes helyeken igen jelentősnek ígérkezik: csütörtök estig, illetve péntek reggelig helyenként a 20 mm-t is elérheti.

Szerdán a keleti országrészben még némi napsütés, gyorsan emelkedő hőmérsékletek várhatóak, de csütörtökön országszerte borongós, esős napunk lesz. Egy-egy intenzívebb gócban beágyazódott hevesebb záporok, a déli területeken akár zivatarok is kialakulhatnak.

Pénteken délelőtt még sokfelé, délután inkább már csak keleten és északon folytatódik az esős idő, a legfrissebb kilátások szerint sok csapadék várható, ugyanakkor délen már borult, de szárazabb idő lesz jellemző.

A ciklon a hétvégére lassan elvonul, mögötte az eddigieknél hűvösebb, de szárazabb levegő áramlik fölénk: a záporokkal tarkított hétvégén 10 fok körül alakulnak majd a csúcsértékek, hajnalonként  pedig visszatérhetnek a gyenge fagyok is.