Megugrott az éhező diákok száma Nagy-Britanniában

2011.04.20. 07:15
Egyre több az éhes gyermek a brit iskolákban, a súlyosbodó szegénység miatt érkeznek korgó gyomorral, elnyűtt ruhában. Az iskolai osztályok négyötödében van legalább egy nagyon rossz anyagi hátterű diák.

A legfrissebb adatok szerint tavaly már csaknem 1,2 millió 5 és 16 év közötti tanuló volt jogosult ingyenebédre, mivel családja a szegénységi küszöb alatt tengődik. A növekedés egy év alatt több mint 7 százalékos, javarészt az általános gazdasági visszaesés számlájára írható.

A tanárok bevallása szerint az osztályok 80 százalékában van sanyarú sorsú tanuló. Előfordult, hogy egy 6. osztályosról kiderült: már három napja nem evett semmit, mert anyjának nem maradt egyetlen pennyje sem fizetésnapig. Kinőtt, de még mindig használatban lévő, lábujjakat kínzóan kicsi tornacipők, elnyűtt alsóneműk - mindez gyakori a tornaöltözőkben.

Jó pár tanuló azért érkezik késve az iskolába, mert szüleinek nincs pénze az iskolabusz viteldíjára. Az iskolai kirándulásokon is egyre több a "foghíjas" osztály - ugyancsak a szülők pénztelensége okán.

Ami kihat a tanulásra is. A tanárok 86 százaléka szerint a legszegényebb családok gyerekeinek négyötöde eleve fáradtan érkezik az iskolába, háromnegyede éhesen, 72 százaléka lecke nélkül, mert képtelen otthoni körülményei miatt megírni házi feladatait - tanárai szerint is.

A rosszabbodás harmadik éve tart, Nagy-Britannia egyes vidékien már-már Dickens világát idéző a nyomor - mondta a The Daily Telegraph című lapnak a brit tanárok szövetségének volt elnöke, Lesley Ward.

A szövetségnek igen széles rálátása van az általános helyzetre, mivel 160 ezer tagot tömörít.