Sztojka megvadult a bíróságon

2011.05.27. 09:23 Módosítva: 2011.05.27. 18:57

A harmadrendű vádlott viselkedése miatt kiüríttette a termet a bíró a Cozma-gyilkosság pénteki tárgyalásán a Veszprém megyei bíróságon.

Az ügyész vádbeszéde alatt Sztojka Iván harmadrendű vádlott ordítozni kezdett, azt hangoztatta, hogy ő nem gyilkos, miért mond ilyeneket az ügyésznő. Obszcén szavakat kiabált, szinte fékezhetetlen volt, kommandósoknak kellett lefogniuk. A vádlott hozzátartozói is hangoskodtak, akik a tárgyalóteremben hátul foglaltak helyet.

Sztojka Iván, harmadrendű vádlottat a kommandósok fogták le (Fotó: Gáspár Gábor, Veszprémi Napló Online)
Sztojka Iván, harmadrendű vádlottat a kommandósok fogták le (Fotó: Gáspár Gábor, Veszprémi Napló Online)

A bíró elrendelte a vádlottak kivezetését, és mindenkinek el kellett hagynia a tárgyalótermet. A bíróság folyosóján Sztojka Iván ügyvédje igyekezett csillapítani a feldühödött hozzátartozókat.

A tárgyalás csaknem fél óra után folytatódott, Sztojkát és a rokonait sem vezették vissza.

Életfogytigot kért az ügyész

Életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását indítványozta az ügyész négyórás vádbeszéde végén a Cozma-ügy elsőrendű és másodrendű vádlottja, Raffael Sándor és Németh Győző ellen. Sárosi Dóra megyei ügyész indítványozta továbbá, hogy a harmadrendű vádlott, Sztojka Iván esetében a fegyházbüntetés időtartama legyen közel a törvényi büntetési tétel felső határához (20 év).

Az ügyészség a három vádlottat egyrendbeli, társtettesként, több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, valamint egyrendbeli, bűnsegédként elkövetett, maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés bűntettének kísérletében indítványozta elmarasztalni.

Pál Gábor negyedrendű és Bihari Csaba ötödrendű vádlottat egyrendbeli, társtettesként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével vádolják, velük szemben az ügyész a büntetési tétel felső határához (8 év) közeli időtartamú börtönbüntetés kiszabására tett indítványt. Gergely Péterné hatodrendű és Antalik László hetedrendű vádlott az ügyészség szerint kétrendbeli, emberöléssel kapcsolatos bűnpártolást követett el, esetükben szintén a büntetési tétel felső határához (7,5 év) közeli börtönbüntetés kiszabását javasolták.