Előzetes letartóztatásban a tiszabői jegyző

2011.07.08. 14:46
Felülértékelt lakások után vettek fel jogosulatlanul szocpol-támogatást Tiszabőn. A rendőrség gyanúja szerint a jegyzőnek is tudnia kellett a történtekről, mivel az ő feladata lett volna igazolni, hogy a vételi szerződésben feltüntetett árak reálisak. A férfit előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság, az ügyben már nyolc gyanúsítottat tartóztattak le, de még több százan lehetnek.

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság a tiszabői jegyzőt. A rendőrség közleménye szerint - amiben nem nevezik meg a jegyzőt, U. Lászlót, csak a polgármesteri hivatal vezető beosztású alkalmazottjáról írnak - szocpol-támogatással épült lakásokkal való csalás ügyében tartóztatták le.

U. Lászlót szerdán vették őrizetbe, többrendbeli csalással, közokirat-hamisítással és hivatali visszaéléssel gyanúsítják. A rendőrség korábbi közlése szerint több száz, 2005-2009 között elkövetett bűnesetről van szó, a gyanúsítottak fiktív adásvételi szerződések alapján igényeltek szocpol-támogatást. Az ingatlanokat megvásárló vevőknek az esetek nagy részében szándékukban sem állt a támogatással megvásárolt lakóházakba költözni, és nem is rendelkeztek a támogatás folyósításához szükséges 30 százalékos önerővel. A bűncselekmények elkövetésével az állami támogatás jogtalan megszerzése volt a céljuk.

Az ingatlanok valós forgalmi értéke jóval alatta maradt, sokszor a tizede volt az adásvételi szerződésen feltüntetett értéknek. A támogatásra jogosult több gyermeket nevelőket tiszabői lakosok keresték fel. A támogatás elintézését és házhoz jutást igértek nekik. A legtöbbször azonban arra hivatkozva, hogy pénzhiányuk miatt a pályázók úgy se tudnák igénybe venni a szocpolt, ők megvásárolják a jogosultságukat.

A most előzetesbe került jegyző többek között azért vonható felelősségre, mert a fiktív adásvételi szerződésekhez hivatalból neki kellett igazolnia, hogy a kialkudott vételár a helyi lakáspiaci árakkal szinkronban van.

Az ügyben eddig nyolc embert tartóztattak le, ők általában haszonélvezői voltak a csalásnak. A gyanúsítottak száma több százra tehető, mert ebbe a körbe tartoznak a szervezők mellett eladóként, illetve vevőként szereplők is, akik a fiktív szerződések nyomán lehívott támogatási összegekből kismértékben ugyan, de részesültek is.