Orkán pusztított Bács-Kiskunban

2011.07.20. 10:32 Módosítva: 2011.07.20. 11:59
Közlekedési káosz alakult ki a megyében, fák dőltek ki, lehaltak a mobilhálózatok. Délelőtt nem volt érdemes esernyővel az utcára menni.

Óriási vihar vonult végig Bács-Kiskun megyén, Kecskeméten az orkánerejű szél szerda délelőtt fákat döntött ki, a városban tele vannak letört ágakkal az utcák, a tűzoltókat fakidőlésekhez hívják.

Az MTI Baja, Kiskunhalas, Soltvadkert, Kiskunfélegyháza térségéből is közlekedési nehézségekről kapott információt. Kecskeméten negyedóra alatt átvonult a vihar első hulláma, de sokáig nem lehetett információt szerezni a károkról, a mobiltelefon-hálózatok ugyanis nem működtek a város környékén.

A megyei hírportál, a Baon kollégája szerint legalább 100 km/órás erejű szél pusztított. Az utakon faágak nehezítik a közlekedést, de a zuhogó esőtől alig lehetett kilátni a szélvédőkön – ecsetelte a helyzetet tudósítójuk, aki Bócsa és Jakabszállás között vesztegelt a tomboló viharban. A sofőrök szinte vakon kerülgették az akadályokat az úton, a legtöbben vészvillogóval 10-20 km/órával közlekednek.

Több olvasójuk jelezte, hogy Soltvadkerten és Kiskunhalason is hatalmas vihar dúlt, többek szerint életveszélyes a helyzet. Kecskemét fölött is vészjósló fellegek tornyosultak, negyed 10 körül ért oda a vihar félelmetes erejű széllel és felhőszakadással. A város egyes részein esernyőket hordott a szél. Többek kezéből kicsavarta a vihar, vagy inkább a gyors menekülést választották.

Az MTI szerint a Budapest-Kelebia vasútvonalon, Kiskőrös állomáson leszakadt a felső vezeték. Pirtó és Soltvadkert között pedig fa dőlt a pályára, ezért az utasokat Csengőd és Kiskunhalas között vonatpótló autóbuszok szállítják. Ezeken a szakaszokon az erre közlekedő vonatok utasai átlagosan ötven-száz perces késésre számíthatnak.

A MÁV Zrt. és a tűzoltóság szakemberei a felső vezeték helyreállításával és a fák eltakarításával előreláthatóan dél körül végeznek.

A vihar 85 településen, mintegy 70 ezer fogyasztónál okozott áramkimaradást szerdán az EDF Démász szolgáltatási területén, Bács-Kiskun és Pest megyében – közölte az energetikai cég. Az erős szél következtében fák dőltek villanyoszlopokra, vezetékek szakadtak el, villanyoszlopok dőltek ki.

A vihar Nagykőrösön egy teljes alállomás kiesését okozta, és a 120 kilovoltos hálózatban is hibák keletkeztek. Kezdetben az áramkimaradások mintegy 70 ezer ügyfelet érintettek, kora délután 31 ezer háztartásban nem volt még áram.

Baján, Szabadszálláson, Kiskőrösön, Kecskeméten, Cegléden és Nagykőrösön nagy erőkkel – összesen 112 szerelőcsapattal – folyik a hibák felderítése és kijavítása. A cég több helyen aggregátorok segítségével biztosítja a villamos energiát.

Ön is látta, átélte?