Újra keresik a szurdokba zuhant magyar turistanőt

2011.08.10. 16:45
Nehéz terepen folytatják a kedden eltűnt magyar turistanő kutatását Olaszországban. A nő sms-t küldött, de ez alapján nem tudták megállapítani hollétét.

Az abruzzói Chieti csendőrparancsnoksága megerősítette, hogy szerda hajnalban újraindult az Appenninekben szombaton eltűnt magyar turista keresése és egészen addig tart, amíg a fiatal nőt meg nem találják.

A mentőegységek munkáját azonban a rossz idő nehezíti meg, s emiatt kellett a magyar nő keresését is felfüggeszteni kedd este.

A közép-olaszországi Abruzzóban, a Palombaro és Pennapiedimonte közötti Monte Acquaviva szikláin keresik, kétezer-háromszáz méter feletti magasságban, ahol jelenleg is esős az idő és a látási viszonyok sem kedveznek a kutatásnak. A mentőegységek addig tevékenykednek a körzetben, amíg az eltűnt személyt meg nem találják.

Mégsem találták meg

Kedd délután úgy tűnt, sikerül végre rátalálni, de nem így történt. Az idővel futunk versenyt, minden perc drága szerda délután az olasz csendőrség Chietiben levő körzeti parancsnokságának szóvivője. Az illetékes elmondta, hogy az olasz országos hegyi mentőszolgálat emberein túl a magyar nő keresésében részt vesz a csendőrség, a rendőrség és az erdészet speciális mentőcsapata és helikopterek is.

A magyar turista szombaton indult el egyedül a Mammarosa nevű menedékhelyről a Monte Amaro hegycsúcs irányába. A pihenőhely közeli kempingben hagyta sátrát, melyben magyar pénzt és magyar könyveket is találtak. A balesetről maga a bajba jutott nő értesítette magyarországi rokonait a mobiltelefonjáról még szombaton küldött sms-üzenettel. Az olasz hatóságok ennek köszönhetően tudták azonosítani a segélyhívás körzetét, de azóta a mobilszámra küldött hívásokra és üzenetekre a magyar nő nem válaszolt. Nincsen mindenhol térerő és az sem kizárt, hogy a fiatal nő azóta már máshol van, esetleg menedéket keresett. Az sms-üzenettel nem sikerült méterre pontosan bemérni, melyik szurdokban kell kutatni.

Nehéz terepen

A mentés rendkívül nehéz terepen folyik, a mentők a pihenőhelytől nyolc órát gyalogolnak, amíg elérik a baleset feltételezett helyszínét – számolt be az Ansa olasz hírügynökség abruzzói tudósítója.

Ezzel egy időben Veneto tartomány hatóságai bejelentették, hogy Trentino és Alto Adige példáját követve, a saját gondatlanságuk miatt helikopteres hegyi mentésre szoruló turistákat a mentés költségeinek megtérítésére kötelezi.