Üzemszerűnek tűnt az elásós rablás

2011.08.14. 20:01 Módosítva: 2011.08.15. 06:58
Együtt kirándultak a gyerekeikkel, kisebb kölcsönökkel segítette ki, sőt barátjának tartotta későbbi támadóját az az erdélyi férfi, akit beástak a Csepel-sziget egyik elhagyott helyén. A gödörben később négy halottat találtak.

"Elég baráti viszony volt köztük, de mégse, mint kiderült" - nyilatkozta támadójáról a mindennapi.hu-nak az a 31 éves erdélyi férfi, akit augusztus elején összekötözve ástak be a Csepel-szigeten támadói. A gödörből kiszabaduló M. M. az általa "Szerbként" említett férfiről azt mondta: pár hónapja ismerkedtek meg, együtt játszottak a gyerekeik az erdőben, fociztak, közösen kirándultak. "Az ételt én hoztam, mert ők szegények voltak. 2-5 ezer forintos kölcsönökkel segítettem ki, amiket mindig vissza is adott" - mondta az erdélyi férfi, aki szerint későbbi támadója tudta, hogy ő mivel foglalkozik, mennyit keres, mikor kap fizetést.

Az egyik nap a Szerb a párjával felcsengetett a lakásába, lement hozzájuk, hogy igyanak egy pár sört. Komótosan elindultak a Francia-öböl felé, amikor a Szerb azt javasolta, hogy ugorjanak be egy ismerőséhez. A "tákolmányok" egyikéből egy férfi jött ki, akit M. M. nem látott korábban. Leültek, az erdélyi férfi ivott egy sört, közben a barátja és új ismerőse elmentek vécére. M. M. már ekkor észrevett egy frissen ásott gödröt, a Szerb barátnőjétől kérdezte is, hogy mi készül. A nő szerint vécét ásnak, amin az erdélyi fiatalember elcsodálkozott, mert nagyon közel volt a házhoz.

Visszajött a két férfi, M. M. újabb sört vett elő, ám a Szerb és a vendéglátó ismét elment vécére. "Meg is jegyeztem, hogy milyen furcsa, hogy én iszom a sört, és ők mennek pisilini" - idézte fel M. M. Innentől már csak arra emlékszik, hogy újra megjelent a két férfi, ő a földre került, elkezdte fojtogatni az addig barátjának tartott Szerb, a másik pedig közben rugdosta a fejét. A megtámadott M. M. időnként az eszméletét is elvesztette, majd sikítozni kezdett és - emlékei szerint - halálhörgéseket adott ki.

A két férfi megpróbálta megnyugtatni és alkudozni kezdtek vele, hogy hagyja magát megkötözni. Korábbi barátja tovább szorította a nyakát, a segítője előbb elől kötötte meg a kezét, majd a Szerb szólt a társának, hogy hátul kell, mert így tanulta a katonaságnál. Ezután M. M-et a gödörhöz vitték, ott kizsebelték, és hiába könyörgött, összekötözve belökték a lukba.

M. M. elárulta a bankkártyája PIN-kódját. "Nem akartam hatvanezerért meghalni" - mondta. Úgy tudta, ezt is mondta, hogy 50-60 ezer forint van a számláján, később kiderült, hogy 90 ezer. A nyakáról a Szerb csak akkor vette le a kötelet, amikor már mellkasig beásta a segítője, ezután ketten hányták rá a földet. Elmondták még neki, hogy nem lesz semmi baj, és mennyire fogja nyomni a föld súlya a testét. A megtámadott férfi kiabálva jelezte, hogy milyen fájdalmai vannak, ne tömjék meg annyira a gödröt, ezért nem taposták meg a földet körülötte, ennek köszönhetően tudott később kiszabadulni. A támadói ugyanis nem bíztak egymásban, és mindannyian elmentek a bankautomatához.

Miután egyedül maradt, M. M. várt egy kicsit, majd fel tudott állni a gödörből, valahogyan meg tudta lazítani a kötést a lábán, és menekülni kezdett. Az őt üldöző németjuhász kutyára rákiabált, amire az állat megrettent és visszament a házhoz. Az összevert áldozat egy töltésen később a kezéről is le tudta szedni a kötést, majd elindult a bankautomatával ellenkező irányba.

Hiába kért segítséget a járókelőktől, mindenki letagadta, hogy lenne nála mobiltelefon. Azt mondta neki egy idős pár, hogy menjen be a közeli boltba, mert ott kötelesek segíteni neki. Az üzlet vezetője azonban azonban nem akarta, hogy oda rendőrök menjenek, csak abban segített, hogy letilthassa a bankkártyáját. Ezután hazalopakodott, és onnan hívta a rendőrséget.

A rendőrök ez után vették őrizetbe a két támadót és a velük együtt lévő nőt, majd találták meg csütörtökön a gödröt, ami négy holttestet rejtett. A rendőrség szombaton azt közölte, hogy a támadók és vélhetően a megtalált áldozatok is hajléktalanok. A megmenekülő M. M. ugyanakkor azt mondta, hogy üzemszerűenk tűnt a megtámadása.

Az édesanyjával a Baptista Szeretetszolgálat titkos házában rejtőzködő M. M. elmondta: édesanyja hallotta a híreket, hogy esetleg vádalkut kötött a rendőrökkel a Szerb, és így találták meg az áldozatokat rejtő gödröt. Ezért attól tartanak, hogy a támadó szabadlábra kerülhet, és bosszút áll rajtuk. A túlélő éjszakánként nem tud aludni, csak annak örül, hogy mással mindez már nem történhet meg.